Vakantiegeld opgepot

Record door coronacrisis: in 1 maand 9,4 miljard gespaard

30 juni 2020 11:59 Aangepast: 03 juli 2020 16:45
Terrasbezoekers in Amsterdam, juni 2020. Beeld © ANP

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat het totaal aan spaargeld van Nederlanders naar een nieuw record is gestegen. In totaal staat er 384 miljard euro op Nederlandse spaarrekeningen. 

In de maand mei stortten Nederlanders 24,2 miljard op hun rekening en haalden er ook weer 14,8 miljard vanaf. Netto kwam er dus 9,4 miljard euro bij.

Vakantiepiek en coronacrisis

Dat is de grootste stijging sinds januari 1998, toen De Nederlandsche Bank (DNB) startte met het bijhouden van gegevens over Nederlands spaargeld. De kans dat er voor 1998 een maand is geweest waarin nog meer werd gespaard is klein, al kan dat dus niet met zekerheid gesteld worden. 

De reden voor het record is de coronacrisis die samenvalt met de tijd van het jaar. Bij veel mensen wordt in mei het vakantiegeld gestort, wat ieder jaar weer voor een piek aan extra spaargeld zorgt.  

Vorig jaar bijvoorbeeld, werd 6,2 miljard meer gespaard blijkt uit cijfers van DNB. Ter vergelijking: in september werd 41 miljoen gestort, in feestmaand december daalde het totaal aan spaargeld met 1,8 miljard.

Dit jaar werd in mei dus 3,2 miljard meer gespaard en dat is toch echt het gevolg van de coronacrisis. "Mensen geven minder uit, want het boeken van vakanties was lastig en uit eten gaan niet mogelijk", vertelt Bouke Bergsma, woordvoerder DNB. 

Geld meivakantie ongebruikt

"Stel dat je had gespaard voor een verbouwing, die door de lockdown niet door kon gaan, dan blijft dat geld ook liggen", vult Karin Radstaak van budgetvoorlichter Nibud aan. "En ook de meivakantie, waar veel mensen er toch even tussenuit gaan, ging niet door."

Vakantiegeld opzij zetten als reserve gebeurde niet veel vaker, blijkt uit een recente peiling van de organisatie. Ongeveer een derde van de Nederlanders doet dat standaard, aldus Radstaak. "Dat is ook goed om te doen, om te voorkomen dat dit grote bedrag ongemerkt toch wordt uitgegeven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

We stoppen ons vakantiegeld dit jaar in de spaarpot

Onzekerheid over toekomst

Vanwege de coronacrisis zijn we onzekerder over onze toekomst en willen geld achter de hand houden om niet in de financiële problemen te komen, bijvoorbeeld bij het verliezen van een baan. Bij mensen die al in de financiële problemen zitten, daalt het spaargeld juist. 

Dat is goed te zien in de cijfers voor maart, toen werd 33,2 miljard gestort, maar ook 31,6 miljard euro opgenomen. Dergelijk extreem geschuif met geld gebeurde voor het laatst in 2012 en 2008/ 2009. In oktober 2008, toen de economische crisis in volle hevigheid ontbrandde, werd 43,3 miljard op spaarrekeningen gezet, maar ook 42,5 miljard euro opgenomen. 

Onrust op financiële markten

Dat komt ook door onzekerheid op financiële markten en de bijbehorende extreme koersbewegingen. Die zijn voor een grote groep beleggers reden om uit te stappen en het geld op hun spaarrekening te zetten. Voor een andere groep is het juist reden om meer te gaan beleggen en daar dus spaargeld voor op te nemen. 

Sparen om er rijker van te worden is al jaren geen serieuze optie vanwege de lage rente. In januari van dit jaar kregen Nederlanders samen 150 miljoen euro rente bijgeschreven op de in totaal bijna 370 miljard euro spaargeld. Ter vergelijking: de 312 miljard spaargeld in januari 2012 was goed voor 3,6 miljard euro aan rente. 

Sparen als buffer

Sparen om eraan te verdienen is overigens bij lange na niet voor iedereen weggelegd, merkt Radstaak van Nibud op. "17 procent van de Nederlanders heeft niet eens een spaarrekening", zegt zij. En of je nu een laag of hoog inkomen hebt, een buffer is altijd goed om te hebben.

"Voor onverwachte gebeurtenissen zoals de welbekende kapotte wasmaschine of een schoolreisje van je kind dat je over het hoofd hebt gezien", legt Radstaak uit. Het Nibud adviseert ongeacht je inkomen iedere maand 10 procent van je salaris te sparen. "Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je eisen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sinds coronacrisis meer spaargeld nodig als je een huis wilt kopen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van