Stadsarchief ingestort

BAM schikt voor 200 miljoen in metrodebacle Keulen

30 juni 2020 08:22 Aangepast: 20 augustus 2020 09:31
Brandweerlieden bij het ingestorte stadsarchief in Keulen, maart 2009. Beeld © EPA

Bouwbedrijf BAM betaalt 200 miljoen aan de stad Keulen en het plaatselijke openbaarvervoerbedrijf om rechtszaken te voorkomen over het instorten van het stadsarchief in 2009.

Het beursgenoteerde bouwbedrijf uit Bunnik was via dochterbedrijf Wayss & Freytag Ingenieurbau betrokken bij de aanleg van een metrolijn. In het voorjaar van 2009 ging dat flink mis. Het zes verdiepingen hoge stadsarchief en naastgelegen woningen stortten in, nadat er een gat van tientallen meters diep was ontstaan. 

Bij het ongeluk kwamen twee bewoners om het leven. Ongeveer 90 procent van het archief raakte bedolven onder puin, een deel ervan is later geborgen en hersteld.

600 miljoen euro

In de afgelopen elf jaar is onderhandeld over wie opdraait voor welke schade. Behalve het dochterbedrijf van BAM zaten er nog twee andere bedrijven in de joint venture 'Arge' die de metrolijn van Keulen bouwde. Ook deze bedrijven betalen ieder 200 miljoen, waarmee de totale schadevergoeding uitkomt op 600 miljoen.  

In het akkoord over de schadevergoeding is afgesproken dat er niet meer claims ingediend kunnen worden. 

40 miljoen euro

Het grootste deel van de schikking kost BAM overigens niets, want dat wordt betaald door de verzekeraars van Wayss & Freytag Ingenieursbau. BAM zelf zet een bedrag van 40 miljoen euro opzij in de jaarrekening voor 2020, meldt het bedrijf aan investeerders.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van