Online groeit 50%

Coronacrisis stuwt omzet detailhandel naar grootste groei in 14 jaar

30 juni 2020 07:42 Aangepast: 30 juni 2020 08:27
Drukte in de supermarkt. Beeld © ANP

De Nederlandse detailhandel heeft in mei 8,2 procent meer omzet gedraaid dan in mei 2019. Dat is de grootste groei in 14 jaar tijd. En dat was niet alleen bij supermarkten, ook in de non-foodsector werd meer verkocht.

De maatregelen om het coronavirus in te dammen zijn goed terug te zien in het soort winkels waar het wel en niet goed ging. Winkels met voedingsmiddelen zoals supermarkten en speciaalzaken boekten ruim 10 procent meer omzet dan in mei van vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

En ook doe-het-zelf-winkels hadden in mei een goede maand, dankzij alle thuiswerkende mensen die van de nood een deugd maken door het huis wat op te knappen. Ook de omzetten van meubel- en woninginrichtingwinkels, elektronica- en witgoedzaken en winkels voor vrijetijdsartikelen groeide. 

Mode in de knel

Waar het opnieuw niet goed ging was bij kleding- en schoenenwinkels. Daar daalden de omzetten opnieuw, maar wel minder hard dan in maart en april toen de coronaregels het strengst waren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gapend gat in winkelstraat dreigt door coronacrisis

Online groeit hard door

De goede cijfers voor fysieke winkels vallen overigens in het niet bij de groei online: daar werd bijna 50 procent meer omgezet. 

Dat is bijna de grootste groei ooit sinds het CBS begon met het apart bijhouden van onlineverkopen, in januari 2014. Alleen in april van dit jaar steeg de omzet van webwinkels harder. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Topdrukte bij bouwmarkten: deuren dicht, beveiligers en maatregelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van