Maximaal 50.000 euro

Ondernemers geraakt door corona krijgen vergoeding voor vaste lasten

29 juni 2020 14:10 Aangepast: 29 juni 2020 18:55
Het wordt langzaam weer wat drukker in de Amsterdamse winkelstraten. Beeld © ANP

Ondernemers in het mkb kunnen vanaf morgen een tegemoetkoming in de vaste lasten aanvragen bij de overheid. De zogeheten TVL-regeling gaat dan van start.

De regeling is bedoeld voor mkb-ondernemers die direct geraakt zijn door de kabinetsmaatregelen om het coronavirus in te dammen. De invoering van de regeling liet even op zich wachten omdat de Europese Commissie nog goedkeuring moest geven voor de staatssteun, maar dat is nu gebeurd. 

Maximaal 50.000 euro

”Bedrijven krijgen afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten en de mate van omzetderving een tegemoetkoming voor hun vaste lasten tot een maximum van 50.000 euro voor juni tot en met september 2020”, schrijft het ministerie van Economische Zaken. 

De regeling is onder andere bedoeld voor ondernemingen in de horeca, recreatie, strandtenten, sportscholen, evenementen, standbouwers, kermissen, sauna’s, wellness centra, podia en theaters.

Ondernemers die al gebruik hebben gemaakt van de eenmalige Tegemoetkoming schade COVID-19 (TOGS) kunnen ook een aanvraag doen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Daar moet wel een aparte aanvraag voor worden ingediend. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste lichtpuntjes voor ondernemers in detailhandel en logies

15 procent

Winkeliersbranchevereniging INretail is blij dat de regeling van start gaat, maar zegt teleurgesteld te zijn dat de retailsector een relatief laag percentage vaste lasten kan claimen.

De overheid heeft dit voor de sector op 15 procent gezet. Volgens INretail zijn de vaste lasten van winkeliers vaak hoger. Bij mode- en schoenenwinkels komen die vaak uit op een kwart van alle kosten.

De branchevereniging roept het kabinet daarom op om de regeling aan te passen. "Ondernemers in de winkelstraten zijn zwaar gedupeerd door corona en verdienen een realistischer tegemoetkoming."

De aanvragen voor een vergoeding kunnen via deze website worden ingediend

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veiligheidsberaad: 'Verwacht geen grote evenementen deze zomer'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van