Stuk minder pessimistisch

Eerste lichtpuntjes voor ondernemers in detailhandel en logies

29 juni 2020 07:32 Aangepast: 29 juni 2020 07:33
Kamer in het WestCord Art Hotel in Amsterdam. Beeld © WestCord Art Hotel

De komende maanden beginnen er iets minder somber uit te zien. Althans, als je het ondernemers vraagt in consumentgerichte sectoren zoals de horeca, detailhandel en reisorganisaties.

Dat deed het Centraal Bureau voor de Statistiek in hun maandelijkse conjunctuurenquête. Voor de tweede maand op een rij waren ondernemers minder pessimistisch over hun verwachte omzet, personeelssterkte en het economische klimaat.

Omzetstijging

Met name ondernemers in de detailhandel en de logiesverstrekking zijn voor het eerst weer positief gestemd over de vooruitzichten in plaats van negatief. Hotels, B&B's en andere overnachtingsmogelijkheden zagen het aantal gasten in april en mei kelderen ten opzichte van 2019. Nu verwacht meer dan de helft van deze ondernemers dat hun omzet de komende periode weer gaat stijgen.

In de andere horeca-sectoren, de restaurants en café's, is men ten opzichte van hotels nog stukken negatiever. Ten opzichte van voorgaande maanden zijn ondernemers juist minder negatief.

Ook in de detailhandel zijn voor het eerst meer ondernemers positief gestemd dan negatief. In beide branches zijn meer ondernemers die verwachten dat het economische klimaat verbetert dan verslechtert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verblijf hotels en campings ingestort in maart: 57 procent minder gasten

Verslechtering

Autohandelaren en reisorganisatoren zijn nog lang niet uitgesproken optimistisch. De laatste groep was in juni weliswaar bijna positief over het economische klimaat, maar denkt dat hun werkgelegenheid de komende maanden verslechtert, meer dan in april en mei.

In die beide sectoren is de omzetverwachting ook nog niet positief.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van