Scandinavische bedrijven winnen

Huawei verliest grote aanbesteding voor bouw van 5G in Singapore

25 juni 2020 11:29 Aangepast: 25 juni 2020 11:47
Ericsson en Nokia bouwen 5G-netwerken in Singapore. Beeld © Getty

Ericsson en Nokia gaan voor twee telecomproviders in Singapore een 5G-netwerk aanleggen. Daarmee verslaan de twee Scandinavische bedrijven het Chinese Huawei, dat al langer onder een vergrootglas ligt om vermeende banden met de Chinese overheid.

Singtel, het grootste telecombedrijf in Singapore, onderhandelt met het Zweedse bedrijf Ericsson over de aanleg van een 5G-netwerk. Het telecombedrijf koos voor Ericsson na een uitgebreide aanbestedingsprocedure.

Het is de bedoeling dat er zo snel mogelijk een contract wordt getekend. Een andere provider in Singapore, een gezamelijke onderneming tussen Starhub en M1, gaat in zee met Nokia uit Finland.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

'Chinese leger heeft controle over Huawei en Hikvision'

Huawei gepasseerd

Dat betekent dat het Chinese Huawei voor beide netwerken wordt gepasseerd. Mogelijk krijgt het wel kleinere opdrachten in Singapore.

Huawei ligt de laatste tijd onder vuur. De Amerikaanse overheid beschuldigt het bedrijf van spionage voor de Chinese overheid en noemt het zelfs 'waanzin' om technologie van Huawei te gebruiken.

Situatie in Nederland

In Nederland voert het kabinet de discussie over 5G achter gesloten deuren met de netwerkbeheerders. Huawei en andere toeleveranciers worden daarin niet gehoord. Dat betekent onzekerheid over de vraag of Huawei nog apparatuur kan blijven leveren. Politici en experts twijfelen nog hoe veilig het is dat de Chinese techreus meebouwt aan het nieuwe 5G-netwerk in Nederland.

Nieuwe sancties VS?

De Amerikaanse regering van president Donald Trump beweert dat het Chinese leger techbedrijven Huawei en Hikvision bezit of er in elk geval controle over heeft, werd gisteren bekend. Huawei ontkent de beschuldigingen.

Huawei staat al een tijd op de sanctielijst van de VS. Dat betekent dat Ameikaanse bedrijven maar beperkt met hen zaken mogen doen. Huawei moet bijvoorbeeld nieuwe smartphones leveren zonder diensten van Google en Android-appwinkel Play Store.

Singapore

Singapore is met bijna 6 miljoen inwoners een klein land. Het is wel een hoogontwikkeld land en een belangrijk handelsentrum in Azië. Het is één van de welvarendste landen in de wereld en een belangrijke havenstad.

Singtel, oftewel Singapore Telecom, is naast in Singapore ook actief in andere landen. Zo is het eigenaar van Optus, de tweede telecomonderrneming in Australië, en het heeft een belang van 32 procent in Bharti Airtel, de nummer drie in India.

Verder heeft Singtel 35 procent in Telkomsel, de leidende mobiele operator in Indonesië. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van