Na jaren van juridische strijd heeft chemiebedrijf Bayer opgegeven: het schikt voor bijna 10 miljard euro met een groep Amerikanen. Zij claimen dat ze kanker hebben gekregen door onkruidbestrijder Roundup.
Bayer zou vorige maand al een mondeling akkoord met de advocaten van de slachtoffers hebben bereikt. Het grootste gedeelte (zo'n 8,5 miljard euro) is bedoeld voor het schikken van claims van huidige slachtoffers. De rest van het bedrag is gereserveerd voor toekomstige zaken.
Bijna 100.000 gevallen
De slachtoffers menen dat Roundup en zijn werkzame bestanddeel glyfosaat de kankervorm non-hodgkinlymfoom veroorzaakt. Het bereiken van een akkoord, met bijna 100.000 gevallen, was buitengewoon complex. Er moest een afzonderlijk een akkoord worden bereikt met 25 advocatenkantoren.
Bayer moet nog tot een schikking komen met 25.000 klagers die nog niet akkoord gingen. Bayer benadrukt dat de schikking niet betekent dat het bedrijf schuld bekent.
Monsanto
Bayer kocht een paar jaar geleden het biotechnologiebedrijf Monsanto, voor een bedrag van bijna 60 miljard euro. Het was de grootste overname die een Duits bedrijf ooit deed. Roundup was een van de succesnummers van de aankoop, maar bleek later een financiële nachtmerrie voor Bayer.
Tijdens de presentatie van de eerste kwartaalcijfers waarschuwde Bayer dat het met 'serieuze liquiditeitsproblemen' te maken kon krijgen door de enorme hoeveelheid aan rechtszaken. De directie hoopte een schikking te treffen die 'financieel redelijk' is. Of dat met deze schikking gelukt is, is niet bekend.
