Minder coronaregels

Organisatoren beurzen en congressen blij met versoepeling: 'Vlag gaat uit'

24 juni 2020 14:57 Aangepast: 25 juni 2020 12:51
Beeld © ANP

Het kabinet maakt vanavond na het crisisberaad vergaande versoepelingen van de coronamaatregelen bekend en dat is onder andere goed nieuws voor de noodlijdende horeca- en evenementensector. Ondernemers reageren opgelucht: "Dit is beter dan we hadden durven hopen."

Organisatoren van vakbeurzen en congressen kijken vol verwachting naar de persconferentie van het kabinet vanavond.

Volgens bronnen van de politieke redactie van RTL Nieuws worden de coronamaatregelen flink versoepeld. Het maximumaantal voor groepen verdwijnt, zolang mensen 1,5 meter afstand aanhouden en er voorzorgsmaatregelen worden genomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kabinet komt morgen met grote versoepeling maatregelen

Opluchting

Dat is een enorme opluchting voor de noodlijdende horeca- en evenementensector. Tot nu toe was een groep van maximaal 30 mensen toegestaan. In de planning werd dat getal per 1 juli verhoogd naar 100 mensen, maar waarschijnlijk kondigt premier Mark Rutte vanavond aan dat de regels nog veel soepeler worden.

Zowel binnen als buiten wordt het maximumaantal aanwezigen geschrapt, mits de anderhalvemeterregel wordt aangehouden. Andere voorzorgsmaatregelen zijn van tevoren vragen naar de gezondheid van mensen, verplichte reserveringen en voldoende sanitaire voorzieningen in het gebouw. Ook moeten er genoeg in- en uitgangen zijn.

Geen muziekfestivals, wel vakbeurzen

Het is nog niet duidelijk wat de versoepelingen betekenen voor concerten en muziekfestivals. Burgemeesters moeten daar een vergunning voor verlenen en dat zou lastig kunnen worden.

Een groot festival 'ter vermaak' zou niet de bedoeling zijn, maar een klassiek concert in een park zou wel weer kunnen. En congressen en vakbeurzen kunnen waarschijnlijk ook doorgaan.

'Vakbeurzen kunnen meteen beginnen'

De vakbeurzen zijn er in elk geval helemaal klaar voor, zegt Patrick Drenthen van eventorganisator Easyfairs. Hij is nog wat terughoudend, omdat de premier vanavond de exacte details bekendmaakt.

"Als zakelijke evenementen inderdaad weer mogen, dan kunnen wij gelijk beginnen", zegt hij. "Alle vakbeurzen samen hebben in april al een protocol ingediend bij het ministerie van Economische Zaken. Daarin staat hoe wij garanderen dat zakelijke bijeenkomsten voldoen aan de eisen van de overheid."

Het protocol van de vakbeursbranche heet Veilig naar de Vakbeurs en is het initiatief van Rolf Heynen van vakbeursspecialist Good! B.V. "In het protocol hebben we vastgelegd hoe we zorgen voor maximaal één bezoeker per 10 vierkante meter. Tijdens een zakelijk evenement is dat makkelijk te handhaven. Het kabinet lijkt de regels nog soepeler te maken dan waar wij op geanticipeerd hadden, namelijk anderhalve meter afstand."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Vakbeurzen smeken Rutte om weer open te mogen: 'Bloedbad in sector dreigt'

'Droomuitkomst'

Heynen maakte zich afgelopen maanden veel zorgen. Niet alleen over zijn eigen bedrijf, maar de hele branche. De vakevenementensector is goed voor een jaaromzet van 4,4 miljard euro en biedt werk aan 61.000 mensen.

Het gaat niet alleen om bedrijven zoals de RAI in Amsterdam of de Jaarbeurs in Utrecht, maar ook alle mkb'ers die beurzen mogelijk maken. Denk aan standbouwers, cateraars en bedrijven die zorgen voor licht en geluid.

De aangekondigde versoepeling vindt Heynen 'buitengewoon positief'. "Dit is beter dan we hadden durven hopen, het is een droomuitkomst", zegt hij. "Het voorkomt dat er nog meer bedrijven in onze sector omvallen."

Zakelijk en emotioneel perspectief

Een versoepeling biedt perspectief voor bedrijven, legt hij uit. "Het maakt het makkelijker om geld te lenen bij de bank. En emotioneel is dit ook een flinke opsteker. Stel je eens voor wat een opluchting dit is voor duizenden ondernemers  en hun gezinnen in de evenementenbranche."

Behoefte aan beurzen

Tot nu toe was het wachten op groen licht, zegt Drenthen. "Veel beurzen zijn verplaatst naar het najaar", vertelt hij. "Ik tel er in totaal al zestien. In september staan bijvoorbeeld zakelijke beurzen gepland in de Jaarbeurs Utrecht en onze eigen hal in Gorinchem."

Als de maatregelen versoepeld worden, vertrouwt hij erop dat die doorgaan. "Er is namelijk veel behoefte om weer naar de beurs te gaan", vertelt hij. Easyfairs hield vorige week een enquête onder bezoekers van acht vakbeurzen en daaruit blijkt dat 80 procent graag weer wil komen, mits de beurs aan de coronamaatregelen voldoet.

Standbouwer hangt de vlag uit

De versoepeling betekent een flinke meevaller voor Easyfairs. Drenthen: "Het beursseizoen loopt parallel met het voetbalseizoen, het begint in september. We missen dit jaar weliswaar de lente, maar ik ben ontzettend blij als het najaar weer kan doorgaan."

"Als dit om 19:00 uur bevestigd wordt, hang ik de vlag uit", zegt Peter Noortman van standbouwer A-Booth. Hij is vanochtend zelfs al gebeld door klanten die hun beurs laten doorgaan. "Met zo'n versoepeling kunnen we deze crisis overleven."

Veel ontslagen

Noortman kreeg overheidssteun, maar dat was niet genoeg om bezuinigingen te voorkomen. Vaste lasten liepen door en daardoor moest hij 26 van zijn 48 werknemers ontslaan.

De overgebleven personeelsleden verhuurt hij nu aan ondernemers die het druk hebben. Zijn mensen werken bijvoorbeeld bij een webwinkel, een chaletbouwer en een interieurbouwbedrijf. Maar die oplossing is tijdelijk en als zijn bedrijf nog langer stilligt, zal hij nog eens 10 mensen moeten ontslaan.

'Onze redding'

Hij verliest dit jaar veel omzet door de coronacrisis, ook als hij vanaf volgende week weer aan de slag mag met vakbeurzen. Normaal gesproken verdient Noortman namelijk meer dan de helft van zijn omzet aan internationale beurzen.

En het kan nog lang duren voordat die weer beginnen, denkt hij. "Werknemers van multinationals kunnen of mogen van hun werkgever niet naar het buitenland reizen. Zolang dat zo blijft, zullen er ook geen beurzen zijn."

"Ik hield er rekening mee dat we tot volgend jaar juni geen werk zouden hebben", zegt de standbouwer. "Een beurs voorbereiden kost namelijk zo'n drie tot vier maanden. Bovendien moet langzaam het vertrouwen terugkomen bij organisatoren, exposanten en bezoekers. Dat de versoepeling eerder komt dan verwacht, is onze redding."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore