Waarde aandelen verdampt

Beleggers overwegen rechtszaak tegen Wirecard om verdwenen miljarden

23 juni 2020 14:52 Aangepast: 23 juni 2020 14:55
Beeld © ANP

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) overweegt een rechtszaak te starten tegen Wirecard en de accountant van het bedrijf. Er is 1,9 miljard euro zoek en ex-ceo Markus Braun werd vandaag gearresteerd op verdenking van fraude. De beurskoers kelderde als gevolg van het schandaal en daardoor zijn beleggers een hoop geld kwijt.

Gisteren werd bekend dat de kans groot is dat 1,9 miljard euro die wel op de balans stond maar niet terug te vinden is door de accountants waarschijnlijk nooit heeft bestaan. Niet alleen Nederlandse beleggers zijn gedupeerd door de vermoedelijke fraude bij de Duitse betalingsverwerker Wirecard, ook Nederlandse banken dreigen het schip in te gaan. 

ABN en ING 

Volgens persbureau Bloomberg hebben zowel ABN Amro als ING 200 miljoen euro uitgeleend aan Wirecard. Beide banken laten aan RTL Z weten dat ze niet ingaan op de status van leningen aan individuele klanten. Het is niet duidelijk of de banken stappen ondernemen tegen het bedrijf.

Paul Koster, directeur van de VEB, is naast het handelen van Wirecard ook niet blij met de opstelling van de banken. Het is volgens hem niet alleen de accountant die bedrijven moet controleren.

"Dat betekent in mijn ogen dat de banken in dit geval is heel serieus moeten kijken naar de interne procedures als je zulke grote bedragen uitleent, bij een bedrijf waar al jaren vraagtekens bij geplaatst worden”, zegt hij tegen RTL Z. 

'Banken zaten te slapen' 

Beursanalist Corné van Zeijl is het met Koster eens. Volgens Van Zeijl lijkt het erop dat de banken zaten te slapen bij het afsluiten van de leningen. "Je mag verwachten dat op deze kantoren de Financial Times bezorgd wordt."

De krant onthulde een jaar geleden al dat er sprake was van fraude bij Wirecard. "Al lees je de verhalen maar vluchtig: dan bekruipt het gevoel dat je goed onderzoek moet doen, voordat je 200 miljoen euro uitleent."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vertrokken Wirecard-topman Markus Braun opgepakt in Duitsland

Rechtszaak

Nederlandse beleggers hebben zich gemeld bij de VEB. Ze willen dat de club juridische stappen onderneemt tegen Wirecard, omdat de beurskoers de laatste dagen is ingestort.

"Wij kijken of we in Duitsland actie kunnen ondernemen, al is het daar wel anders procederen dan in ons land. Hier kunnen we een collectieve rechtszaak voeren, dat is bij de oosterburen niet zo."

Koster zegt dat ze bekijken wat 'haalbaar is' en wat de kosten van zo'n rechtszaak zullen zijn. Hoeveel beleggers zich hebben gemeld, is niet duidelijk. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van