Boekhoudschandaal van 1,9 miljard

Vertrokken Wirecard-topman Markus Braun opgepakt in Duitsland

23 juni 2020 11:02 Aangepast: 25 juni 2020 14:40
Markus Braun was ceo van Wirecard en wordt verdacht van fraude. Beeld © ANP

Markus Braun, die vorige week abrupt opstapte als topman van het door een omvangrijk boekhoudschandaal getroffen Wirecard, is gearresteerd. Het Duitse Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan de omzet kunstmatig te hebben opgevoerd.

Braun gaf zichzelf aan bij de autoriteiten, nadat er een arrestatiebevel was uitgegaan. Vanmiddag werd hij vrijgelaten, voor een borg van 5 miljoen euro.

1,9 miljard zoek 

Wirecard maakte gisteren bekend dat de 1,9 miljard euro aan banktegoeden die zoek zijn bij het bedrijf mogelijk nooit hebben bestaan.

De onderneming, een betalingsverwerker en concurrent van het Nederlandse Adyen, trok zijn financiële publicaties van de afgelopen jaren in vanwege het fraudeschandaal.

Op de beurs van Frankfurt ging het aandeel Wirecard in de DAX-hoofdindex keihard onderuit door de affaire.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Missende miljarden bij Wirecard bestonden misschien niet eens

'Gigantische oplichting'

De Duitse autoriteiten, waaronder beurstoezichthouder BaFin, zijn al langer bezig met onderzoek naar Wirecard, waarbij recent ook invallen werden gedaan om informatie op te sporen. Wirecard zei eerder aangifte te doen van de fraude en verklaarde dat het bedrijf mogelijk slachtoffer is van 'gigantische oplichting'.

De Britse zakenkrant Financial Times zette vorig jaar documenten van het bedrijf online waaruit volgens de krant blijkt dat Wirecard cijfers over winst en omzet op frauduleuze wijze heeft opgekrikt. De verdenkingen van gesjoemel draaien om een partnerbedrijf van Wirecard uit Dubai.

Wirecard ontkende destijds de boekhoudfraude nog stellig en huurde accountant KPMG in om onafhankelijk onderzoek te doen. KPMG verklaarde in april nog geen misstanden te zien, maar zei wel dat niet alle informatie beschikbaar was.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van