'Blijf maar weg'

Buitenlandse toeristen? Nederlandse steden zien ze liever gaan dan komen

23 juni 2020 06:12 Aangepast: 23 juni 2020 09:19
De Amsterdamse toeristensector zucht onder de strenge regels Beeld © ANP

Sinds vorige week zijn toeristen uit veel Europese landen weer welkom in Nederland. Maar zijn ze wel echt welkom? Steden als Amsterdam en Utrecht zitten helemaal niet op die buitenlandse bezoekers te wachten.

Normaal gesproken besteden toerismebureaus hun marketingbudgetten grotendeels aan de buitenlandse toerist. Maar dit jaar niet. Amsterdam probeert hen zelfs te ontraden om te komen.

"We hebben campagnes om buitenlandse bezoekers te wijzen op de strenge veiligheidsregels in onze stad", zegt Vera Al, woordvoerder van de Gemeente Amsterdam.

Ons stadsie

Dit jaar ligt de focus juist op de eigen inwoners. "We willen Amsterdammers de musea, horeca en theaters in hun eigen stad laten herontdekken", zegt Heleen Jansen van Amsterdam&Partners, het toerismebureau van Amsterdam.

Dat geldt ook voor Utrecht met de zomercampagne 'Vakantie in ons stadsie'. "Buitenlandse toeristen zijn wel welkom, maar we gaan ze zeker niet actief werven", zegt Mandy Vermeer van Utrecht Marketing.

Groene Natuur

Ook Maastricht zet nu nog niet groots in op de buitenlandse toerist, maar meer op bewoners en omwonenden. "We zitten natuurlijk wel dicht op de grens met België en Duitsland. We zien ook al meer toeristen uit deze landen”, zegt Emmelyn Gijzen van Maastricht Marketing.

Maastricht probeert bezoekers zoveel mogelijk te spreiden. "We maken daarbij de combinatie met de groene natuur rondom de stad en in de regio", aldus Gijzen.

Parken en campings

Het is een opvallend besluit van steden om die buitenlandse bezoeker niet voluit te omarmen, want de toeristische sector snakt naar herstel, weet analist Jos Klerx van Rabobank. "Wij verwachten dit jaar dat het aantal toeristen in Nederland met 50 procent zal dalen."

Vooral in de steden blijft het aantal toeristen achter. "In de kustregio's herstelt het toerisme dankzij de komst van de Belgische en Duitse bezoekers. En parken en campings profiteren van de toerist die in eigen land blijft. Maar in steden is er weinig herstel."

Spaanse avond

Utrechtse ondernemers kunnen zelf plannen maken om de 'toerist uit eigen stad' te trekken en het marketingbureau helpt dan bij de promotie. "Een pingpongvereniging gaat bijvoorbeeld een Spaanse avond organiseren", aldus Vermeer van Utrecht Marketing.

Alleen als het virus onder controle blijft, kan er halverwege de zomervakantie voorzichtig gekeken worden naar toeristen van buiten Utrecht.

Dichtbevolkte stad

Ook in Amsterdam draait alles om veiligheid. "We hopen zeker niet op het massatoerisme van voor de coronacrisis, want dan kunnen we die 1,5 meter niet handhaven", zegt Vera Al, woordvoerder van de Gemeente Amsterdam.

En die 1,5 meter handhaven is een behoorlijk uitdaging voor de stad. "Voor Amsterdam als dichtbevolkte stad, met beperkte ruimte in het historische centrum en een grote aantrekkingskracht op bezoekers, is het herstel een ingewikkelde opgave", schreef Victor Everhardt Wethouder Economische Zaken vorige week in een brief aan de raad.

Stop op overnachtingen

Om die veiligheid te kunnen waarborgen heeft Amsterdam bij de rijksoverheid gepleit om een beperking te mogen opleggen aan de beschikbare capaciteit van hotels en andere overnachtingsaccommodaties. Een soort stop dus op het aantal hotelovernachtingen als de veiligheid in het geding komt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van