1,9 miljard zoek

Missende miljarden bij Wirecard bestonden misschien niet eens

22 juni 2020 12:53 Aangepast: 22 juni 2020 13:49
Inmiddels ex-topman Markus Braun van Wirecard. Beeld © EPA

De 1,9 miljard euro aan banktegoeden die zoek zijn bij de Duitse betalingsverwerker Wirecard hebben mogelijk nooit bestaan, maakte de van boekhoudfraude verdachte onderneming bekend.

Vorige week donderdag werd bekend dat Wirecard een gat in zijn financiën van bijna 2 miljard euro heeft en dat accountantskantoor EY aanwijzingen voor fraude had ontdekt bij het bedrijf.

De publicatie van het jaarverslag over 2019 werd daarom opnieuw uitgesteld. Wirecard trekt zijn financiële resultaten over 2019 en het eerste kwartaal nu in. Vrijdag stapte topman Markus Braun al op vanwege de affaire. Op de beurs kelderde het aandeel sinds donderdag 75 procent.

De beurskoers van Wirecard crashte genadeloos. De beurskoers van Wirecard crashte genadeloos.

Vervalste documenten

Vermoed werd dat de vermiste miljarden waren ondergebracht bij twee Aziatische banken op de Filipijnen, maar de Filipijnse centrale bank verklaarde zondag dat het geld nooit in het financiële systeem van het land terecht is gekomen.

De twee banken zeiden op hun beurt dat Wirecard nooit een klant is geweest en dat EY waarschijnlijk vervalste documenten heeft gekregen over de banktegoeden.

Invallen

Wirecard deed eind vorige week aangifte van fraude en zei slachtoffer te zijn van 'gigantische oplichting'. Het bedrijf is nu in gesprek met zijn geldschieters over extra financiering om de crisis te overleven. 

De Duitse autoriteiten waaronder beurswaakhond BaFin zijn al langer bezig met onderzoek naar Wirecard, waarbij recent invallen werden gedaan bij het bedrijf op zoek naar informatie.

"Wat we zien is een complete ramp, de ernstigste situatie die ik ooit heb gezien bij een bedrijf in de DAX-index", verklaarde BaFin-president Felix Hufeld vandaag. Hij noemt het omvangrijke boekhoudschandaal 'een schande'. Wel zegt hij dat de toezichthouder mogelijk onvoldoende heeft gedaan om te voorkomen dat de fraude kon plaatsvinden.

Wirecard, dat zelf fraude tot nu toe ontkend heeft, schakelde vorig jaar accountantskantoor KPMG in om onderzoek te doen, na berichtgeving in de Financial Times. KPMG verklaarde in april, aan het einde van het onderzoek, geen misstanden te zien, maar kon van ongeveer een miljard euro aan omzet uit transacties met derden niet checken waar het geld vandaan kwam

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Adyen-concurrent Wirecard door het putje nu 1,9 miljard zoek is

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van