Bedrijven

'Kopers HEMA in de tang bij Boekhoorn door belastingclaim'

19 juni 2020 19:01
Boekhoorn zit nog altijd aan tafel bij HEMA. Beeld © Robin Utrecht

De nieuwe eigenaren van Hema zijn nog niet van Marcel Boekhoorn af. De kwijtschelding van 450 miljoen euro aan schulden levert namelijk een belastbare winst op en daarmee een claim van de Belastingdienst van 112,5 miljoen euro.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD). De potentiële kopers van HEMA zullen met voormalig eigenaar Marcel Boekhoorn om de tafel moeten. De nieuwe eigenaren scholden namelijk een deel van hun schulden kwijt, in ruil daarvoor kregen ze HEMA.

De fiscus ziet het kwijtschelden van schulden echter als een belastbare winst. Tegen een tarief van 25 procent betekent de 450 miljoen euro die werd kwijtgescholden dus een belastingclaim van 112,5 miljoen euro op.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Bizarre fout: 54 miljoen HEMA-schuld per ongeluk afgelost

Vrijstelling pas na zes jaar

In principe kan HEMA vrijstelling krijgen voor die kwijtscheldingswinst, zegt Jan van de Streek, hoogleraar fiscaal concernrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Hij vermoedt dat in dit geval die vrijstelling weleens niet van toepassing zou kunnen zijn. Pas na een wachtperiode van zes jaar kan de vrijstelling worden benut. Dat heeft de wetgever zo gedaan om eventueel misbruik te voorkomen.

Het is de vraag of de obligatiehouders zes jaar willen wachten met het saneren van de schulden.

Compensabele verliezen

Onlangs schreef FD al dat Boekhoorn een vennootschap boven de HEMA had geplaatst. Daarin zouden de zogeheten 'fiscaal compensabele verliezen' zitten en dus niet in HEMA zelf. Deze fiscaal compensabele verliezen bouwt een bedrijf op als het verlies lijdt. Die kunnen later, als er wel winst wordt gemaakt, leiden tot een lagere claim van de belastingdienst.

Fiscaal compensabele verliezen zijn dus geld waard. Bij HEMA zou het gaan om een waarde van 20 miljoen euro.

Onderhandelen met Boekhoorn

De nieuwe eigenaren van HEMA zijn geen winkelmanagers, ze zijn beleggers. Hun doel is het doorverkopen van HEMA. Zonder de fiscaal compensabele verliezen is HEMA echter minder waard.

Boekhoorn heeft toekomstige kopers van de warenhuisketen van hem afhankelijk gemaakt voor een mogelijke belastingaanslag van meer dan 100 miljoen euro. Daardoor heeft Boekhoorn zichzelf een plek aan de onderhandelingstafel bezorgd bij de verkoop van Hema, concludeert het FD.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van