Bankblunder

Bizarre fout: 54 miljoen HEMA-schuld per ongeluk afgelost

18 juni 2020 14:28 Aangepast: 19 juni 2020 10:16
HEMA-schuld per abuis betaald. Beeld © ANP

Een duur foutje in het nadeel van Marcel Boekhoorn. Per ongeluk werd een HEMA-lening van 54 miljoen euro afgelost die helemaal niet afbetaald had moeten worden.

Maandag raakte investeerder Boekhoorn zijn bedrijf HEMA kwijt omdat hij een lening van 54 miljoen euro, die die dag terugbetaald had moeten worden, niet afloste. Als gevolg daarvan kwam het warenhuis in handen van een groep schuldeisers.

Nu blijkt dat die lening per ongeluk toch is afgelost. In eerste instantie dachten betrokkenen dat de fout lag bij Citibank. Die zou een betaling die klaarstond in het systeem hebben uitgevoerd terwijl dat niet had gemoeten.

Citibank benadrukt nu dat de fout niet bij hen ligt. "Wij hebben geen geld overgemaakt", zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf. Wie de 54 miljoen dan wel heeft overgemaakt, blijft onduidelijk.

Blunder

Boekhoorns investeringsbedrijf Ramphastos wil niet op de blunder van de bank ingaan. HEMA benadrukt dat de fout geen gevolgen heeft voor het warenhuis. "Het is niet ons geld, dus dit raakt ons niet", zeg een woordvoerder tegen RTL Z.

De overschrijving betekent volgens HEMA evenmin dat de overname van het warenhuis door de schuldeisers nu niet doorgaat, omdat de financiële verplichtingen door Boekhoorn (onbedoeld) toch zijn nagekomen. "Dit heeft ook geen gevolgen voor dat proces."

Maandagavond suggereerde Boekhoorn in een 'persoonlijke verklaring' dat zijn rol bij HEMA ondanks het verlies van de strijd met de schuldeisers, wellicht niet is uitgespeeld.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

'Nucleaire bom HEMA-eigenaar Boekhoorn tegen schuldeisers'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van