Ga naar de inhoud
Huiswerkportaal

Scholen boos om prijsverhoging onlinesysteem Magister

Magister heeft een marktaandeel van 70 tot 80 procent. Beeld © ANP

Uitgever Iddink wil de prijs voor Magister, het door middelbare scholen veelgebruikte online administratiesysteem voor roosters, cijfers, huiswerk en lesmateriaal, flink omhoog gooien. Scholen zijn boos, en hebben hun krachten gebundeld om de prijsverhoging te drukken.

Dat schrijft het FD vanochtend. Volgens de krant wilde Iddink het jaartarief voor Magister verhogen van 17,49 euro naar 22,49 per leerling, een verhoging van bijna 30 procent. Ook zouden de scholen nieuwe functies van het systeem verplicht moeten afnemen.

5000 euro meer 

Nadat 150 tot 200 scholen hun krachten bundelden via inkooporganisatie Sivon, deed de uitgever vorige week een nieuw aanbod. Daarin vervalt de plicht om de nieuwe functies af te nemen, en gaat het basispakket 19,95 euro kosten.

Een school met 2000 leerlingen is dan zo’n 5000 euro meer kwijt. Sivon adviseert scholen nog niet akkoord te gaan.

Dominante positie

De protesten tegen de prijsverhoging volgen op zorgen over de dominante positie van Magister, zeker nadat eigenaar Iddink vorig jaar werd overgenomen door uitgever Sanoma Learning. Sanoma is eveneens eigenaar van leermiddelenuitgever Malmberg.

In een onderzoek naar de overname constateerde kartelwaakhond ACM destijds al dat scholen bijna niet om Magister heen kunnen. Het systeem is met een marktaandeel van 70 tot 80 procent marktleider, en koppelt bovendien steeds meer diensten aan elkaar.

Overstap omslachtig

Volgens het ACM-onderzoek beschouwen veel scholen een overstap naar een concurrerend systeem als 'ingewikkeld en omslachtig'.

Omdat ook uitgevers van digitale leermiddelen vaak afhankelijk zijn van Magister, keek de ACM onder meer of Sanoma-dochter Malmberg door de overname niet te veel concurrentievoordelen zou krijgen. De kartelwaakhond keurde de overname destijds onder voorwaarden goed.

Corona

Opvallend is dat Iddink het eerste aankondiging van de prijsverhoging stuurde in april, toen het gebruik van Magister als gevolg van de coronacrisis explosief toenam.

Volgens Iddink is de prijsverhoging voor het gebruik van Magister noodzakelijk om te voldoen aan de privacywetgeving en bescherming tegen ddos-aanvallen. Vorig jaar werd Magister twee keer getroffen door zo'n aanval, waardoor het systeem slecht of niet bereikbaar was.

De coronacrisis zou bovendien hebben geleid tot een flinke toename van dataopslag. Iddink kon vanochtend nog geen verdere toelichting geven.