Ga naar de inhoud
Corona-effect

'Klap voor bedrijven komt eraan: 36 procent meer faillissementen'

'In de tweede helft van dit jaar en de eerste helft van 2021 zullen er meer faillissementen zijn' Beeld © Paul le Clercq

De klap van de coronacrisis valt voor veel bedrijven in het tweede halfjaar. Het aantal faillissementen zal dan met 36 procent stijgen in vergelijking met een jaar eerder. Ook in de eerste helft van 2021 zal er nog een flinke toename zijn, voorspelt kredietverzekeraar Coface op basis van onderzoek.

Tot nu toe is er ondanks het coronavirus nog geen sprake van een golf aan faillissementen. In april gingen weliswaar meer bedrijven bankroet, maar in mei was er sprake van een daling.

In het derde en vierde kwartaal zal dat anders worden, denkt Coface, dat de kredietwaardigheid van bedrijven onderzoekt en actief is met onder meer kredietverzekeringen en incasso.

Zo
Zie ook:
Zo werkt een faillissement

Tweede halfjaar

In het tweede halfjaar zal het aantal faillissementen namelijk zo'n 36 procent hoger uitvallen ten opzichte van vorig jaar, denkt het bedrijf.

In de eerste twee kwartalen van volgend jaar zal eveneens sprake zijn van een flinke toename van het aantal bedrijven en personen dat failliet gaat, aldus algemeen directeur Edwin Busio. 

Eerste helft 2021

Over heel 2021 zal het aantal faillissementen circa 36 procent hoger liggen dan in 2019, dat komt neer op een toename van zo'n 15 procent in vergelijking met 2020, aldus Busio. Die groei zal echter vrijwel geheel op naam van de eerste twee kwartalen komen, licht hij toe.

In het tweede halfjaar van volgend jaar zal de situatie waarschijnlijk verbeteren, waardoor er in die periode naar verwachting niet of nauwelijks meer faillissementen zullen zijn.

Bij deze voorspellingen gaat Coface er wel vanuit dat er geen tweede coronagolf zal komen.

Grotere stijging dan in Duitsland en Frankrijk

De verwachte toename van het aantal faillissementen in Nederland is hoger dan in onder meer Frankrijk en Duitsland. Dat heeft drie oorzaken, legt Busio uit.

In de eerste plaats is de Nederlandse economie meer afhankelijk van het buitenland, waardoor het harder wordt getroffen als het economisch tegenzit.

Verder is de rechtsspraak in Nederland efficiënter, waardoor faillissementen sneller worden uitgesproken dan in andere landen, zegt Busio. Elders wordt tot op het laatste moment gekeken of er andere mogelijkheden zijn.

Tot slot was het aantal faillissementen in Nederland vorig jaar vrij laag, waardoor de stijging in Nederland al snel hoger is, aldus Busio.