Ga naar de inhoud
Gestolen geld

Frauderende manager moet Fagron 1,6 miljoen terugbetalen

Gebrekkige controle bij farmagigant Fagron leidde tot fraude. Beeld © ANP

Een frauderende financieel manager van Fagron en zijn medeplichtigen moeten de 1,6 miljoen euro terugbetalen die zij stalen van het beursgenoteerde farmabedrijf uit Rotterdam.

Dat oordeelt de rechtbank Rotterdam in een recente uitspraak.

Tuinaanleg

Mei vorig jaar meldde RTL Z dat de voormalige controller door een jarenlange, systematische fraude ruim 1,6 miljoen euro bij Fagron achterover had gedrukt. De man liet met hulp van medeplichtigen geld van Fagron overmaken naar eigen bedrijfjes.

Met het gestolen geld werd onder meer de woning van de manager voor 620.000 euro gefinancierd, een tuinaanleg van 46.000 euro een Mini Cooper van zijn vrouw van 14.000 euro.

Fraude laat ontdekt

Omdat het per transactie meestal niet ging om gigantische bedragen en de man een financiële sleutelpositie innam, werd de fraude pas ontdekt toen het farmabedrijf eind 2018 een nieuwe financieel manager benoemde.

Het bedrijf deed aangifte en legde beslag op onder meer de woning van de ex-controller en een vakantiehuis op Ibiza.

Pikant was dat de vrouw van de ex-controller ook bij het farmabedrijf werkte, op de afdeling inkoop. Nadat Fagron de fraude had ontdekt, wilde het bedrijf ook haar ontslaan. Dat werd aanvankelijk door de kantonrechter verboden, maar later door het gerechtshof in Rotterdam toegestaan.

Fraudeonderzoek
Lees ook:
Fraudeonderzoek bij Fagron; vermoeden diefstal van 1,6 miljoen

Gebrekkige controle

Uit de uitspraak in de zaak tegen de controller zelf blijkt dat de vrouw ook een deel van de schade van Fagron moet betalen, samen met de broer van de controller en een andere werknemer van Fagron.

Een ingewijde zegt vanochtend in het FD, dat de fraudeurs wisten te profiteren van de bij de snelle groei van het bedrijf achterblijvende interne controle. "Veel gebeurde op basis van vertrouwen. Daar is misbruik van gemaakt."

Gebrekkige controle

De rechtbank Rotterdam oordeelde dat de ex-controller, zijn broer en hun bedrijfjes hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de schade van 1,6 miljoen euro. Als Fagron dat geld niet bij hen kan incasseren, moet de inmiddels ex-vrouw van de controller opdraaien voor 324.000 euro van aan schade.

De rechtbank ging niet mee in de eis van de ex-controller, dat de claim van Fagron gehalveerd moest worden omdat het bedrijf zelf door gebrekkige controle medeschuldig was aan de fraude. Ook zijn eis tot uitbetaling van een aanvankelijk overeengekomen ontslagvergoeding van 128.000 euro werd door de rechter afgewezen.

Woordvoerder Constantijn van Rietschoten zegt dat Fagron 'tevreden' is met de uitspraak. "De zaak is echter nog niet volledig afgerond, omdat de tegenpartij hoger beroep heeft aangetekend." Daarom onthoudt het farmabedrijf zich van verder commentaar.

De advocaat van de ex-controller wil geen toelichting geven op de uitspraak, of het hoger beroep.