Doorstart wordt bekeken

Schoenentycoon Erik Achten ziet Sneakers Stores failliet gaan

16 juni 2020 18:15 Aangepast: 18 juni 2020 21:54
Vestiging van Sneakers in Den Bosch. Beeld © ANP

Opnieuw ziet schoenentycoon Erik Achten een van zijn winkelketens failliet gaan. Na eerder Cinderella is nu ook Sneakers bankroet. Het faillissement, dat gisteren werd aangevraagd, is vandaag uitgesproken.

Dat bevestigt curator Job Molkenboer tegenover RTL Z, dat gisteren ook de aanvraag meldde. "De winkels van de franchisenemers en de webwinkel blijven open, de overige vestigingen zijn gesloten."

Schoenenimporteur

Sneakers Stores uit Waalwijk werd opgericht in 1997 en in 2005 overgenomen door schoenentycoon en investeerder Erik Achten. Hij liet de winkelketen uitgroeien tot 47 vestigingen, waarvan ongeveer de helft in handen is van franchisenemers.

De inmiddels 76-jarige eigenaar van Sneakers Stores startte begin jaren zeventig met schoenimporteur Eegim Shoes, dat uitgroeide tot Achten Fashion Group (AFG). Dat bedrijf is inmiddels in handen van zijn zoon, en staat volledig los van de failliete winkelketen.

Afpersing

Achten haalde in 1990 het nationale nieuws omdat hij door onbekenden ernstig werd bedreigd en afgeperst. Ook kreeg hij bekendheid als sponsor van voetbalclubs, waaronder Vitesse en FC Wageningen.

Tussen 2004 en 2013 stond de ondernemer vier keer in de Quote-500, met een geschat vermogen tussen de 31 en 46 miljoen euro. Destijds had hij zijn schoenenimportbedrijf al overgedaan aan zijn zoon.

Investeerder

Wel bleef Van Achten actief als investeerder. Via zijn investeringsbedrijf Rikon nam hij belangen in onder meer ijzerwarenbedrijf Intersteel en technologiebedrijf Nedcard. In 2005 kocht hij de schoenenwinkelketen Sneakers Stores.

Drie jaar later nam hij ook de damesschoenenwinkel Cinderella over, met de gedachte om de twee ketens aan de achterkant te laten samensmelten. Zo zouden beide bedrijven slagkrachtiger worden. In 2014 ging Cinderella echter failliet, en moest Sneakers Stores zelfstandig verder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona nekt schoenenwinkelketen Sneakers: vraagt faillissement aan

Verlies

Maar nu is dus ook Sneakers Stores failliet gegaan. Volgens een brief die gisteren aan de franchisenemers werd gestuurd, is het faillissement te wijten aan de coronacrisis. Volgens ingewijden kwakkelde het bedrijf echter al langer.

In het register van de Kamer van Koophandel zijn geen jaarverslagen te vinden van Sneakers Stores. Het gelieerde - en eveneens failliete - bedrijf Sneakers Concept boekte in 2018 een verlies van 163.000 euro op een omzet van 5,9 miljoen. De vermogenspositie was niet sterk, maar met een solvabiliteit van 18 procent ook niet dramatisch.

Coronacrisis

Curator Job Molkenboer moet nog beginnen aan zijn onderzoek naar de oorzaken van het faillissement. "Maar op het eerste gezicht lijkt dat inderdaad te wijten aan de algehele malaise in de winkelstraat, die is verscherpt door de coronacrisis. Voor die constatering hoef je natuurlijk geen curator te zijn."

Molkenboer benadrukt dat de franchisevestigingen open blijven. "Zij vallen buiten het faillissement, en worden er niet door geraakt." Bij de failliete vennootschappen werken in totaal zo'n 100 mensen, in de winkels en op het hoofdkantoor in Waalwijk.

Doorstart

Molkenboer bekijkt momenteel de mogelijkheden tot een doorstart. "Wij bekijken alle plannen die op ons pad komen. Als je de ambitie hebt om een winkelketen te beginnen, kan je je melden."

Eigenaar Achten en zijn financiële rechterhand Johan de Loijer willen geen toelichting geven op het faillissement.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van