9 procent minder

Gasverbruik Nederlandse industrie dipt door corona

17 juni 2020 06:15 Aangepast: 17 juni 2020 08:42
Industrie in de haven van Rotterdam. Beeld © Peter Hilz

De Nederlandse industrie wordt stevig geraakt door het coronavirus. Dat is terug te zien op de energierekening van 300 grootverbruikers van aardgas.

Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat zij van week 14 tot en met week 24 van dit jaar zo'n 9 procent minder gas verbruikten dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Grootverbruikers

Bij elkaar is er bijna een week aan industrieel gasverbruik minder door de 300 grootverbruikers. Zij zijn direct aangesloten op het hoofdnet van het landelijk gasnetwerk GTS waardoor hun verbruik goed gevolgd kan worden.

De Nederlandse industrie was in 2019 goed voor zo'n 30 procent van het totale Nederlandse gasverbruik. De 300 grootverbruikers nemen hier 75 procent van voor hun rekening. In de vergelijking zijn kleinere industriële bedrijven niet opgenomen.

Stijging

In de chemische industrie was de daling van het gasverbruik het grootst: 14 procent. Deze sector neemt ongeveer de helft van al het industriële gasverbruik voor haar rekening. 

Stijgend verbruik was er juist bij de aardolie-industrie - dat heeft te maken met groot onderhoud van vorig jaar, daarom werd toen minder verbruikt - en de voedingsmiddelenindustrie. 

"Het gasverbruik blijft in die laatste sector redelijk op peil omdat er ook in een crisis eten op tafel moet komen", zegt een woordvoerder van het CBS hierover. "Dat verbaast ons niet zo heel erg; dat zijn patronen die we in andere crises ook wel tegenkwamen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van