Baas buitenspel gezet

Rol Marcel Boekhoorn bij HEMA nog niet uitgespeeld

16 juni 2020 12:15 Aangepast: 17 juni 2020 10:39
Marcel Boekhoorn (links) bij de overname van HEMA in 2018. Beeld © ANP

Investeerder Marcel Boekhoorn sluit een terugkeer bij HEMA niet uit. Dat laat hij doorschemeren in een gisterenavond uitgegeven 'persoonlijke mededeling' naar aanleiding van zijn verlies van het wankelende warenhuisconcern. Daarin zegt hij niet uitgespeeld te zijn, maar 'noodgedwongen op de reservebank te zitten.'

Gisteren werd bekend dat de schuldeisers van Hema het warenhuis in handen krijgen omdat het bedrijf en eigenaar Boekhoorn een belangrijk deel van de leningen niet konden of wilden terugbetalen. Daardoor wordt Hema nu volledig eigendom van de schuldeisers. In ruil daarvoor schelden zij een deel van de schuld van het bedrijf kwijt.

'Klaar met HEMA'

Gisterenochtend leek Boekhoorn zich bij het verlies van HEMA neer te leggen. Tegen Follow the Money zei hij dat hij niet meer zal proberen om het bedrijf terug te kopen van de schuldhandelaren.

"Nee dat ga ik niet doen. Ik ben er klaar mee. Ik heb mooie dingen neergezet, zoals de samenwerkingen met Jumbo en Wal-Mart, maar ik laat het hierbij. Ik ben een investeerder pur sang, ik wil een bedrijf verder kunnen helpen. Met het soort financiële spelletjes dat er nu gespeeld wordt, wil ik niets meer te maken hebben", zei Boekhoorn tegen de site. 

Reservebank

Maar in de verklaring die Boekhoorn gisterenavond uitstuurde, klinkt een heel ander geluid. Daarin benadrukt hij zijn persoonlijke betrokkenheid bij het bedrijf, en zegt teleurgesteld te zijn in de afloop van de onderhandelingen met de schuldeisers. Ook laakt hij hun 'meedogenloosheid'. "Betalen of afpakken, leek het devies."

In de slotparagraaf schrijft Boekhoorn blij te zijn dat de schuldenlast nu is gereduceerd, maar het zuur te vinden dat hij zijn bedrijf daardoor is kwijtgeraakt. "De manier waarop dit is gedaan, is wat wrang voor ons omdat we nu noodgedwongen op de reservebank zitten. Dat zijn wij niet gewend."

Ook zegt hij het bedrijf 'nauwgezet' te zullen blijven volgen.

Nucleaire bom

Die bewoordingen duiden er helemaal niet op dat de investeerder 'klaar is' met HEMA. De woordvoerder van Boekhoorns investeringsbedrijf Ramphastos onthoudt zich van een toelichting. "Wij geven geen verder commentaar op de persoonlijke verklaring."

In talkshow Beau wees Jort Kelder, die Boekhoorn eerder die dag had gesproken, gisterenavond ook nadrukkelijk op de mogelijkheid dat de investeerder HEMA nog niet achter zich heeft gelaten.

Daarbij wees Kelder ook op de constructie die het FD afgelopen weekend onthulde. Volgens de zakenkrant heeft Boekhoorn de fiscaal compensabele verliezen van HEMA uit het bedrijf gehaald, en ondergebracht in een aparte vennootschap met de naam BoNuBo. Dat zou staan voor 'Boekhoorns Nucleaire Bom'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is HEMA gered, of is dit het begin van het einde?

Stevige troef

Fiscaal compensabele verliezen geven een bedrijf het recht om over toekomstige winsten geen belasting te hoeven betalen. Die winsten mogen verrekend worden met de verliezen uit het verleden.

Een eventuele doorverkoop van HEMA door de schuldeisers, wordt ongetwijfeld lastiger zonder deze fiscaal compensabele verliezen. Het is overigens nog maar de vraag of deze truc zal standhouden als die juridisch wordt aangevochten. Maar op ingewikkelde rechtszaken zal een geïnteresseerde koper van HEMA niet zitten te wachten.

Daarom zou Boekhoorn wel eens een stevige troef in handen kunnen hebben als de schuldeisers HEMA willen verkopen. Als de investeerder gebruik kan maken van het genoemde belastingvoordeel en andere bieders niet, zal hij een aanzienlijk hoger bod op HEMA kunnen uitbrengen dan zijn rivalen.

Wellicht ziet HEMA Boekhoorn dus toch weer terug.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie zijn de schuldeisers die Hema van Boekhoorn willen afpakken?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van