Ga naar de inhoud
Bedrijven

HEMA stevent af op akkoord over schuldverlaging ten koste van Boekhoorn

Een filiaal van Hema in Eindhoven. Beeld © ANP

Warenhuis HEMA zegt dichtbij een deal te zijn over een flinke vermindering van de schuld. In ruil daarvoor krijgen de schuldeisers dan wel een aanzienlijk deel van de aandelen van het bedrijf. Dat gaat ten koste van de huidige aandeelhouder, miljardair Marcel Boekhoorn.

HEMA gaat al jaren gebukt onder een gigantische schuldenberg, die inmiddels zo'n 880 miljoen euro bedraagt. Dat is vooral het gevolg van een truc die investeerder Lion Capital uithaalde, toen het in 2007 de keten kocht en HEMA in feite zelf daarvoor liet betalen.

Nu de inkomsten door de coronacrisis hard terug zijn gelopen, zorgde die schuld voor acute problemen. HEMA kan namelijk de schulden niet meer afbetalen, waardoor faillissement dreigt.

Oplossing op de valreep

Daarvoor is op de valreep - vandaag zou HEMA namelijk 50 miljoen aan obligatieleningen terug moeten betalen - mogelijk een oplossing gevonden. Een groep schuldeisers haalt een streep door een groot deel van de schuld, maar in ruil daarvoor willen ze dan wel een deel van aandelen hebben.

Staatssteun
Lees ook:
Staatssteun voor HEMA een goed idee? 'Het is weggegooid geld'

Hoeveel aandelen er precies naar de schuldeisers moeten gaan en hoeveel schuld daardoor zou komen te vervallen, is nog niet bekend. "Zodra de overeenkomst succesvol wordt geïmplementeerd en afgerond, zal een belangrijk deel van de schulden worden omgezet in aandelen. Hierdoor krijgt HEMA weer een gezonde financiële structuur, een sterke liquiditeitspositie en voldoende ruimte om te investeren in de toekomst van het bedrijf", schrijft het warenhuis.

Tik voor Boekhoorn

De deal met de obligatiehouders is een gevoelige tik voor de huidige eigenaar, Marcel Boekhoorn. De miljardair was zelf ook in onderhandeling met de schuldeisers over een deal, maar dat draaide uiteindelijk op niets uit, waarna het bedrijf zelf verder ging onderhandelen. Als de deal rondkomt, zal dat betekenen dat Boekhoorn een flink deel van zijn grip op de keten verliest.

Wie
Lees ook:
Wie zijn de schuldeisers die Hema van Boekhoorn willen afpakken?

De teleurstelling daarover steekt Boekhoorn niet onder stoelen of banken. "Ramphastos (het investeringsbedrijf van Marcel Boekhoorn, red.) en Boekhoorn laten op dit moment nagaan wat de recente ontwikkelingen betekenen voor de rol die zij in de toekomst kunnen en willen spelen bij HEMA", schreven de partijen gisteren in een persbericht na het mislukken van de onderhandelingen.

Kans voor Blokker

Hoe het verhaal gaat eindigen is nog alles behalve duidelijk. Dit weekend maakte namelijk ook het moederbedrijf van Blokker, Mirage Retail Group, bekend dat het HEMA wel wil overnemen.

Vorige week donderdag heeft MRG een bod uitgebracht bij de schuldeisers, vertelde Blokker-topman Michiel Witteveen tegen de Telegraaf.

Is HEMA heilig?

01:57
HEMA is al bijna 100 jaar onderdeel van onze cultuur. Wat maakt de winkelketen zo uniek?
Dit is een artikel van