Ga naar de inhoud
Bedrijven

'Nucleaire bom HEMA-eigenaar Boekhoorn tegen schuldeisers'

'Marcel Boekhoorn heeft een nieuw bedrijf boven HEMA geplaatst' Beeld © Robin Utrecht

HEMA-eigenaar en miljardair Marcel Boekhoorn gebruikt een trucje om schuldeisers de pas af te snijden in de strijd om de winkelketen. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Boekhoorn is in gevecht met schuldeisers van HEMA. In de onderhandelingen haalt hij nu een trucje uit. Zo heeft Boekhoorn een nieuwe vennnootschap geplaatst boven HEMA, aldus het Financieele Dagblad (FD) dat zich baseert op gesprekken met betrokkenen en gegevens van Company.info.

Compensabele verliezen

Door die nieuwe vennootschap grijpen schuldeisers, als ze hun obligaties omwisselen voor aandelen en dus eigenaar zouden worden van HEMA, naast fiscaal compensabele verliezen. Daardoor zou HEMA een stuk minder waard worden.

Fiscaal compensabele verliezen bouwt een bedrijf op als het verlies lijdt. Die kunnen later, als er wel winst wordt gemaakt, leiden tot een lagere claim van de belastingdienst.

Valt
Zie ook:
Valt het wankelende warenhuis HEMA maandag om, of niet?

'Nucleaire bom'

Frappant is dat de nieuwe vennootschap van Boekhoorn Bonubo heet, dat zou volgens een betrokkene staan voor 'Boekhoorns nucleaire bom'.

Boekhoorn gebruikt wel vaker grappige afkortingen. Zo heet één van zijn andere vennootschappen Bowolar, oftewel Boekhoorn wordt lachend rijk.

Bonubo, Bonobo

Bonubo lijkt overigens op bonobo, dat is een mensapensoort. Boekhoorn zelf is eigenaar van Ouwehands Dierenpark. Hij heeft zijn kantoor boven het verblijf van de gorilla's, een andere mensapensoort.

Interessant is nog dat Bonobo's onderling relatief weinig geweld gebruiken, daarentegen staan ze erom bekend dat seks een sociale functie heeft.

Schulden doorstrepen

De hele kwestie met de schuldeisers draait om obligatieleningen van HEMA die uitstaan. Boekhoorn zou de houders van die obligaties 25 procent van de aandelen in HEMA hebben aangeboden, in ruil voor kwijjtschelding van 400 miljoen euro aan schulden.

De obligatiehouders zouden echter maximaal 300 miljoen aan schuld willen doorhalen en in ruil daarvoor zouden ze alle aandelen van HEMA in handen willen krijgen, aldus het FD.

Nóg een probleem zou zijn dat sommige schuldeisers helemaal geen eigenaar willen worden van HEMA, maar gewoon geld willen zien.

Gegadigden voor HEMA

De obligatiehouders staan niet met lege handen. Zo zouden zij volgens vakblad Reorg contact hebben met een aantal partijen aan wie ze HEMA zouden kunnen doorverkopen als ze de winkelketen in handen zouden krijgen.

Mocht Boekhoorn de HEMA dan weer in bezit willen krijgen, dan zou hij met hen in gevecht moeten gaan.