Ga naar de inhoud
Activisten geblokkeerd

Vergaderplatform Zoom bouwt censuurfunctie voor Chinese overheid

Aan het Plein van de Hemelse Vrede werd in 1989 een studentenprotest bloedig neergeslagen. Beeld © iStock

Zoom, het programma om online te vergaderen, ontwikkelt een functie om individuele gebruikers te kunnen blokkeren. Zo kunnen gebruikers op verzoek van onder meer de Chinese overheid worden geblokkeerd.

De komende dagen moet die functie worden gebouwd, schrijft het bedrijf op zijn blog. Zo kan Zoom straks specifieke gebruikers in bepaalde landen blokkeren.

"Dit stelt ons in staat om te voldoen aan verzoeken van de autoriteiten als er illegale activiteiten plaatsvinden op ons platform", schrijft Zoom.

Bloedig neergeslagen protest

Eerder deze maand blokkeerde Zoom de accounts van drie mensenrechtenactivisten, die via het platform een herdenking hielden van het Tiananmenprotest.

Dit studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing werd op 4 juni 1989 bloedig neergeslagen door het Chinese leger. Honderden demonstranten kwamen daarbij om het leven. De Chinese overheid doet nog altijd alsof het bloedbad nooit heeft plaatsgevonden, en censureert alles wat met het protest te maken heeft.

China's
Lees ook:
China's bekendste protest bestaat nog steeds niet in China

De drie geblokkeerde activisten wonen zelf niet in China, maar in Hongkong en de VS. Toch werden hun accounts en vergaderingen op verzoek van de Chinese overheid geblokkeerd. Inmiddels zijn de accounts van de activisten volgens Zoom weer hersteld.

Censuur ontwijken

Volgens het bedrijf werden de accounts geblokkeerd, omdat het bij het blokkeren nog geen rekening kan houden met de locatie van een gebruiker. Met de nieuwe functie kan dat wel: alleen vanuit China kan de vergadering dan niet meer worden gevolgd.

Activisten gebruikten Zoom juist om de censuur van de overheid te ontwijken. Veel andere Westerse sites zijn in China geblokkeerd, met Zoom konden de activisten wél mensen in het land bereiken.

Medeplichtig

In een verklaring noemt activistengroep Humanitarian China "het bedrijf medeplichtig aan het uitwissen van de herinnering aan de massamoord op het Plein van de Hemelse Vrede, in samenwerking met een autoritaire regering".

"Als bedrijven een geweten hebben, zouden ze niet in moeten gaan op verzoeken van dictaturen", zegt Wang Dan, een van de getroffen activisten, tegen de Financial Times.

Zoom
Lees ook:
Zoom verplicht wachtwoord tegen kapen videogesprekken
Dit is een artikel van