Fusie is al rond

Rechter haalt streep door fusie PostNL en Sandd

11 juni 2020 16:08 Aangepast: 11 juni 2020 17:11
Van de 11.000 bezorgers van Sandd stapten er ongeveer 4000 over naar PostNL. Beeld © ANP

PostNL en Sandd mogen toch niet fuseren. De rechtbank in Rotterdam heeft de vergunning die de overheid gaf voor die fusie ongeldig verklaard. Het probleem: de samenvoeging van de postbedrijven is al afgerond.

PostNL en Sandd wilden fuseren omdat Nederlanders steeds minder brieven versturen. Volgens de bedrijven zou zonder fusie de continuïteit van de Nederlandse postbezorging in gevaar komen.

De regering besloot daarom vorig najaar een speciale vergunning te verlenen voor de fusie, nadat toezichthouder ACM de fusieplannen had afgekeurd. 

De Autoriteit Consument en Markt was tegen de fusie omdat die van PostNL een monopolist zou maken. De prijzen zouden daardoor kunnen stijgen met 30 tot 40 procent, schatte de toezichthouder.

De rechter oordeelt nu dat de regering niet zorgvuldig genoeg is geweest bij het verlenen van deze vergunning.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maar een derde personeel Sandd gaat aan de slag bij PostNL

Fusie al bezig

Dat is een ingrijpend besluit, want de postbedrijven zijn al gefuseerd. "PostNL en Sandd zijn per 1 februari samengevoegd", zegt een woordvoerder.

De zegsman benadrukt dat de post vanaf dat moment volgens één netwerk wordt bezorgd: "Sandd is ontmanteld en die integratie kan niet worden teruggedraaid." PostNL had de rechter vanwege de vergaande consequenties gevraagd om de fusievergunning in stand te laten.

Volgens de rechter zou dat echter 'ontoelaatbaar afbreuk doen' aan de mogelijkheid om een besluit van de regering aan te vechten in de rechtbank. Ook al erkent de rechter dat het in dit geval 'de vraag is of de concentratie daadwerkelijk nog ongedaan kan worden gemaakt'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet keurt fusie PostNL en Sandd goed, ondanks veto ACM

'Vooral procedurele argumenten'

PostNL ziet vooral 'juridisch procedurele argumenten' om de fusie terug te draaien, 'niet zozeer inhoudelijke argumenten'. "Het is aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat te bepalen hoe ze daarmee omgaan", aldus de woordvoerder.

Het is nog niet duidelijk of het ministerie in beroep gaat tegen de uitspraak. Dat kan bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Minister Mona Keijzer wil er vooralsnog weinig over kwijt, behalve dat het ministerie 'uiteraard de gevolgen van deze uitspraak zorgvuldig zal bestuderen'.

Onduidelijkheid over beroep

Opvallend genoeg schrijft de rechtbank in de uitspraak dat het ministerie tijdens de rechtszaak heeft aangekondigd dat het hoe dan ook in beroep zou gaan, als de vergunning vernietigd zou worden.

Een woordvoerder van het ministerie zegt 'geen idee' te hebben waar de rechtbank dat op baseert.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van