Bedrijven

Piloten EasyJet gaan weer staken, maar zeggen niet wanneer

14 juni 2016 16:24 Aangepast: 31 juli 2017 05:30
Beeld © ANP

Pilotenvakbond VNV gaat nieuwe stakingen bij EasyJet organiseren, omdat de staking op Schiphol van vanochtend niets heeft opgeleverd. Wanneer en hoe lang de volgende werkonderbrekingen zullen zijn, gaat de vakbond niet zeggen.

De staking van vanochtend verliep volgens een woordvoerder van VNV goed, maar hebben 'geen nieuwe gesprekken met EasyJet opgeleverd'. Van de zeventig piloten die vanaf Schiphol vliegen, legden er 31 hun werk neer, maar EasyJet vloog gewoon verder met buitenlandse piloten. Daardoor vielen er geen vluchten uit.

De vakbond is daar verbolgen over, en noemt de vervangende piloten 'stakingsbrekers'. Stakingen breken mag officieel niet volgens de wet. VNV laat nu weten met nieuwe acties te komen en daar harder in te zijn. "We hebben ze deze keer netjes 48 uur van tevoren gemeld, maar we gaan nu niet meer zeggen wanneer, voor hoelang en op welke termijn acties plaatsvinden."

Onder Europees gemiddelde

De piloten voeren actie omdat het niet lukt tot cao-afspraken te komen met de Britse luchtvaartmaatschappij. De vliegers op de Nederlandse basis hebben nu alleen individuele contracten.

De vakbond wil onder andere betere afspraken over werktijden, pensioenopbouw en doorbetaling bij ziekte."Als ons hele voorstel wordt doorgevoerd dan zijn de arbeidsvoorwaarden in Amsterdam nog steeds onder het Europees gemiddelde", zegt voorzitter Steven Verhagen. "We willen dus niet dat EasyJet een keuze maakt uit onze eisen.''

EasyJet wil niet ingaan op de opmerkingen van VNV. Een woordvoerder zegt dat een "significant deel'' van de in Amsterdam gestationeerde piloten dinsdag gewoon op het werk is verschenen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore