Vervuilend proces

Chemisch recyclen van plastic blijkt nog niet zo milieuvriendelijk

09 juni 2020 16:24 Aangepast: 09 juni 2020 22:50
Beeld © Getty

Het leek een prachtige oplossing om echt al ons plastic in de wereld te gaan hergebruiken. Maar het chemisch recyclen van plastic blijkt veel vervuilender dan tot nu toe werd aangenomen.

Onderzoek van de Amerikaanse milieuorganisatie GAIA geeft aan dat zelfs met de meest geavanceerde technologie maar weinig plastic ook echt weer nieuw plastic wordt. Veel van het plastic gaat verloren in het recycleproces en dat kost ook nog eens veel energie.

"Het bewijs van het succes is er niet buiten het laboratorium", zegt onderzoeker en chemicus Andrew Neil Rollinson, auteur van het onderzoek. "Er komen ook schadelijke stoffen vrij en er worden zelfs extra van die schadelijke stoffen gecreëerd door plastic om te smelten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Markt voor gerecycled plastic volledig ingestort

Wat is het eigenlijk?

Bij chemisch recyclen met de zogenaamde pyrolyse-techniek wordt ongesorteerd plastic op een hoge temperatuur verhit. De vloeistof die vervolgens ontstaat is de grondstof voor nieuw plastic: het zogenaamde nafta.

Met chemisch recyclen wordt dus van gebruikt plastic weer volledig nieuw plastic gemaakt. Dat heeft een groot voordeel ten opzichte van mechanisch recyclen.

Bij mechanisch hergebruik moeten de verschillende soorten plastic van elkaar gescheiden worden voordat ze worden gewassen, verhit (maar minder heet dan bij chemisch recyclen) en getransformeerd tot korrels. Van die plastic korrels kunnen dan weer producten gemaakt worden.

Strenge regels

Een ander nadeel van het traditionele mechanisch recyclen is dat het hergebruikte plastic niet voor het verpakken van levensmiddelen kan worden gebruikt. Het is namelijk mogelijk dat het toch niet helemaal schoon is.  

Chemisch gerecycled plastic kan wel voor levensmiddelen gebruikt worden, omdat het eindproduct hetzelfde is als bij de productie van helemaal nieuw plastic.

Maar het grote nadeel van chemisch recyclen is dat het veel meer energie kost dan mechanisch recyclen.

Met pyrolyse verhit je het plastic zo dat her weer vloeibaar wordt, en daarmee een pure grondstof voor -opnieuw- plastic. Met pyrolyse verhit je het plastic zo dat her weer vloeibaar wordt, en daarmee een pure grondstof voor -opnieuw- plastic.

Substantieel onderdeel

Nederland zet samen met de Europese Unie stevig in op recyclen van plastic. Chemisch recyclen moet daar een substantieel onderdeel van worden.

In zowel het regeerakkoord als in de transitieagenda’s voor de circulaire economie wordt chemische recycling als een belangrijke oplossing voor de verduurzaming van de kunststofketen gezien.

Allerlei grote en kleine chemieconcerns werken daarom aan proeffabrieken voor chemische recycling. Een voorbeeld is de proeffabriek van chemieconcern Sabic in Geleen. Shell heeft plannen in Moerdijk en ook Ioniqa, Dow Chemical in Terneuzen Lyondell uit Rotterdam hebben chemische recycling-projecten.

Te duur

Volgens Geert Bergsma van onderzoeksbureau CE Delft is de Amerikaanse kritiek op het chemisch recyclen maar voor een deel terecht.

"Het klopt dat het nog een technologie in ontwikkeling is. En dat het nog te duur is. Maar er zijn meerdere vormen van chemische recycling en sommigen scoren ook milieukundig goed." 

Net als mechanische recycling wordt chemische recycling op dit moment uit de markt geprijsd. Dat komt vooral door de lage olieprijs. Nieuwe grondstof voor plastic producten of verpakkingen, de olie, is daarmee goedkoper dan de gerecyclede grondstof. 

Toch stukje van de oplossing

Volgens Geert Bergsma van onderzoeksbureau CE Delft is de Amerikaanse kritiek op het chemisch recyclen maar voor een deel terecht.

"Het klopt dat het nog een technologie in ontwikkeling is. En dat het nog te duur is in vergelijking tot niet recyclen. Maar er zijn meerdere vormen van chemische recycling en sommigen scoren ook milieukundig goed." 

Net als mechanische recycling wordt chemische recycling op dit moment uit de markt geprijsd. Dat komt vooral door de lage olieprijs. Nieuwe grondstof voor plastic producten of verpakkingen, de olie, is daarmee goedkoper dan de gerecyclede grondstof. 

Toch stukje van de oplossing

Volgens Bergsma is chemische recycling een mooie aanvulling op mechanische recycling. "Mechanisch eerst als het kan, anders de meest milieuvriendelijke vormen van chemische recycling. Chemische recycling kan zo een deel van de oplossing van het plastic-probleem zijn. Maar niet de complete oplossing. Op plastic dat is weggegooid in de natuur heeft het geen effect. Daarvoor zijn er oplossingen als statiegeld."   

Ook moeten de technologische oplossingen volgens Bergsma geen excuus worden om het plastic gebruik niet meer te beperken. Ik ben het met veel milieuorganisaties eens dat het nooit een argument mag zijn om meer plastic te gaan gebruiken."  

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Kunnen we wel zonder wegwerpplastic?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van