Bedrijven

Vakbeurzen smeken Rutte om weer open te mogen: 'Bloedbad in sector dreigt'

09 juni 2020 14:47 Aangepast: 09 juni 2020 14:48
Even uitrusten tussen de volle tassen op de Huishoudbeurs in 2019. Beeld © ANP

Horeca, pretparken en winkels: allemaal mogen ze open, mits ze zorgen dat bezoekers anderhalve meter afstand houden en dat de rest van de coronaregels worden gehandhaafd. Waarom wij dan niet, vragen organisatoren van vakbeurzen en congressen zich af. "Zonder perspectief houdt het op."

De evenementensector roept premier Mark Rutte op om voor 1 juli duidelijkheid te geven wanneer er weer vakbeurzen en congressen georganiseerd mogen worden.

Als die duidelijkheid er niet komt, dan is het hele jaar 2020 verloren en zullen bedrijven omvallen. 

Miljardenbusiness

Het is een noodkreet van de vakbeurzen. Dat zijn evenementen voor een specifieke doelgroep waar je niet zomaar een kaartje voor kunt kopen, zoals voor de Huishoud- of Vakantiebeurs. De vakevenementensector is goed voor een jaaromzet van 4,4 miljard euro en biedt werk aan 61.000 mensen.

Die mensen werken bij bedrijven zoals de RAI in Amsterdam of de Jaarbeurs in Utrecht, waar de evenementen gehouden worden. Soms organiseren deze bedrijven de evenementen zelf. Dat doen ze met behulp van standbouwers, cateraars en bedrijven die zorgen voor licht en geluid. Verder halen ook reclamebureau's (een deel van) hun omzet uit de vakevenementensector.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huishoudbeurs: cashcow voor Rai, uithangbord voor bedrijven

Vakbeurzen zijn maar een klein deel van de gehele eventbranche. Met beurzen voor een breder publiek erbij gaat het om 7,5 miljard euro en werkgelegenheid voor 100.000 mensen, blijkt uit eerder onderzoek in opdracht van de branche.

De sector maakt liever onderscheid, want het veilig organiseren van vakbeurzen is makkelijker, volgens de ondernemers achter het initiatief 'Veilig naar de Vakbeurs'. Dat zou dus eerder mogelijk moeten worden, vinden zij. De initatiefnemers hebben al een protocol opgesteld waar organisatoren, bezoekers en standhouders zich aan moeten houden.

"Waarom mogen pretparken, bouwmarkten en vliegtuigen wel open, maar wij niet?"

Via advertenties in landelijke dagbladen zetten de ondernemers druk op de ketel bij het kabinet.

"Waarom mogen pretparken, bouwmarkten en vliegtuigen wel open, maar wij niet?" aldus Peter Groot, drijvende kracht achter het initiatief en mede-eigenaar van het bedrijf Good! Events & Media. Hij zou dit jaar vier vakbeurzen organiseren.

Zijn compagnon Rolf Heynen verwijst als extra argument naar Duitsland, waar het organiseren van beurzen in sommige deelstaten alweer is toegestaan. 

Alle hoop op het najaar

Bij hun bedrijf valt de schade tot nu toe mee, mede dankzij overheidssteun via de NOW-regeling. Met de hoop in het najaar weer aan de slag te kunnen, hebben ze geen mensen hoeven ontslaan, voegt zakenpartner Rolf Heynen toe. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horeca worstelt zich door eerste week: 'Ik moest na 4 uur mijn tent al sluiten'

Tot nu toe zijn evenementen vooral uitgesteld, maar bij afgelasting 'dreigt een bloedbad in de sector'. "Zonder perspectief zullen bijvoorbeeld banken op een gegeven moment niet meer zo coultant zijn", legt Groot uit.

"Een bevriende standbouwer heeft al veel personeel moeten ontslaan. Hij is van 48 naar 32 man gegaan en zegt dat het voor hem ophoudt zonder perspectief in het najaar", aldus Heynen. "Alle bedrijven in onze sector voelen de pijn."

"Er is geen bedrijf in de sector nu die géén pijn heeft nu."

"Veel beurzen zijn uitgesteld, dus we kunnen zo weer opstarten, maar daar hebben we toch wel twee maanden voor nodig", vertelt Groot.

Vandaar de publiciteitscampagne, buiten de brancheorganisaties om.

Topoverleg

Het nadeel dat ze niet zijn aangesloten bij de brancheorganisatie, is dat ze niet aanwezig zijn tijdens het overleg morgen in Den Haag tussen de sector en een delegatie van het kabinet. Ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA), Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA), Ingrid van Engelshoven (Onderwijs & Cultuur, D66) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) praten dan met vertegenwoordigers van de evenementenbranche.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Comeback Kamasutrabeurs levert organisator tonnen op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van