Bedrijven

Maker van luxeauto’s Bentley schrapt kwart van de banen

05 juni 2020 14:16 Aangepast: 05 juni 2020 14:18
Bentley bestond vorig jaar 100 jaar. Beeld © Getty

De autoindustrie in het Verenigd Koninkrijk heeft het zwaar. Autobouwer Bentley gaat daarom maar liefst 1000 banen schrappen. Dat is bijna één op de vier.

Bij Bentley werken nu 4200 mensen in het Verenigd Koninkrijk. Daarvan verliezen er 1000 hun baan. De reden is dat er in de kosten moet worden gesneden nadat de fabriek vanwege het coronavirus zeven weken heeft stilgelegen.

Bentley probeert het banenverlies te beperken door personeel te overtuigen vrijwillig ontslag te nemen, maar gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.

Corona

De automaker is onderdeel van Volkswagen en heeft al langer het probleem dat de winstgevendheid te laag is. Daar komt het effect van de coronacrisis nu bij. De verkopen zakken daardoor in.

Vorig jaar stegen de verkopen nog met 5 procent, maar de verwachtingen worden nu 'aanzienlijk' verlaagd. Van de omzet is al 25 procent in rook opgegaan, zegt topman Adrian Hallmark tegen de Financial Times. Het wordt volgens hem lastig om dit jaar met winst te draaien.

McLaren en AstonMartin

Ook met andere Britse automakers gaat het slecht. Zo verdwijnen er bij McLaren 1200 van de 4000 werknemers. Gisteren maakte Aston Martin bekend dat het 500 banen schrapt omdat de productie lager uitvalt dan eerder gedacht.

Vorige week maakte het Franse Renault bekend bijna 15.000 banen te zullen schrappen. Door de coronacrisis is de vraag naar nieuwe auto's flink gedaald, het bedrijf wil daarom fors gaan bezuinigen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore