Ga naar de inhoud
Bedrijven

Werknemers Tata Steel vrezen voor baan, gaan actievoeren

Beeld © ANP

Het personeel van Tata Steel Nederland gaat actievoeren. Het personeel is boos over het plotselinge vertrek van de geliefde directeur Theo Henrar en is bang voor een reorganisatie die veel banen gaat kosten. De vakbondsleden hebben voor nieuwe acties gestemd. Maandag wordt duidelijk hoe die eruit komen te zien. 

Honderden Tata-medemewerkers verzamelden zich vanochtend op een parkeerterrein in Beverwijk voor een massale drive-in vergadering. Vakbond FNV wilde daar de actiebereidheid peilen onder de leden. Zij zijn unaniem voorstander van nieuwe acties. 

Het is al maanden onrustig bij Tata Steel. Het personeel is woedend over de reoganisatieplannen van de Indiase eigenaren.

Er wordt een stakingskas geopend, zodat stakers een uitkering kunnen krijgen van de bond.

Onrust
Lees verder
Onrust bij 'parel' Tata, het oude Hoogovens. Wat is er aan de hand?

10 eisen

FNV wil actievoeren omdat de directie niet of nauwelijks in wil gaan op tien eisen die de bond neerlegde bij de directie. En dat zit de vakbondsleden erg hoog. De belangrijkste eis is die van werkzekerheid, zegt Roel Berghuis van FNV. 

"Wij willen dat er geen gedwongen ontslagen gaan plaatsvinden. Maar wij willen ook dat de winsten die hier gemaakt zijn, al 20 jaar, dat we die zelf kunnen investeren en dat het ook hier besteed wordt."

Daarnaast is FNV tegen het uitbesteden van processen die nog in IJmuiden plaatsvinden. "En we willen geen integratie met de UK", zegt hij. 

Protesten

Het vertrek van Henrar leidde al eerder tot werkonderbrekingen en toeterprotesten bij het directiekantoor. 

Half mei werd duidelijk dat de Henrar vertrekt bij Tata Steel Nederland. Hij was 12 jaar ceo en werkte 33 jaar voor het bedrijf. Volgens het Indiase moederbedrijf was dat in overleg. Maar volgens FNV en de Ondernemingsraad is hij weggestuurd omdat hij dwars lag bij de reorganisatieplannen van het moederbedrijf. 

Het Indiase moederbedrijf wil duizenden banen schrappen bij Tata Steel Europe. Henrar maakte juist afspraken dat er tot oktober 2021 geen ontslagen zouden vallen. Nu hij weg is, zijn de werknemers bang dat die banen alsnog op de tocht staan. 

Nederlandse
Lees verder
Nederlandse directeur Tata Steel weg bij staalbedrijf: 'Buitengewoon stom'