Bedrijven

Samsung-topman kan weer de cel in vliegen, ditmaal voor fraude

04 juni 2020 10:52 Aangepast: 04 juni 2020 11:49
Samsung-topman Lee Jae-Yong. Beeld © EPA

Het Zuid-Koreaanse OM heeft een verzoek voor een arrestatiebevel ingediend voor de leider van het grootste en machtigste bedrijf van het land. Samsung-topman Lee Jae-Yong wordt verdacht van fraude rond een fusie.

Dat schrijft het Zuid Koreaanse persbureau Yonhap.

Als Lee inderdaad wordt gearresteerd, zou het niet de eerste keer zijn dat hij een cel van binnen ziet. In 2017 werd Lee ook al veroordeeld in een gerelateerde corruptiezaak. Na een jaar werd hij vervroegd vrijgelaten en kon hij de draad als Samsung-baas weer oppakken.

Echte baas in coma

Op papier is Lee trouwens niet de echte baas van het enorme industriële conglomeraat, maar zijn vader, Lee Hun-Hee. Die ligt echter al sinds 2014 in coma, nadat hij een hartaanval had gekregen.

Lee Jae-Yong was als oudste kind en enige zoon van Lee Hun-Hee de gedoodverfde opvolger van zijn vader. Binnen de Zuid-Koreaane bedrijfscultuur is het gangbaar dat de conglomeraten, bekend als chaebols, worden bestuurd door families en de leiding overgaat op de kinderen.

Sjoemelfusie

Maar daarvoor moest Lee Jae-Yong wel de macht naar zich toe weten te trekken. Volgens het Zuid-Koreaanse OM is dat op een illegale manier gegaan.

In 2015 fuseerden twee bedrijven: Cheil Industries en Samsung C&T. Lee Jae-Yong was grootaandeelhouder van Cheil en Samsung C&T is in feite het moederbedrijf van het hele conglomeraat.

De verdenking is dat de waarde van Cheil kunstmatig werd opgepompt en overdreven en de waarde van C&T doelbewust lager werd voorgespiegeld. Daardoor leverde de fusie Jae-Yong een buitenproportioneel groot belang op in C&T, waarmee hij de macht naar zich toe wist te trekken.

Ook wordt Lee Jae-Yong ervan verdacht betrokken te zijn bij het frauduleus opblazen van de waarde van Samsung Biologics, wat weer een dochterbedrijf was van Cheil Industries.

Einde aan erfopvolging

De aanklachten komen op een gevoelig moment. Lee Jae-Yong was net bezig met een groot charmeoffensief. Samsung heeft bij de bestrijding van de coronacrisis veel geld en middelen beschikbaar gesteld, schrijft Bloomberg.

Dat gebeurde in een poging om het vertrouwen van het Zuid-Koreaanse volk terug te winnen. Bovendien maakt hij in mei nog excuses voor de manier waarop hij en zijn bedrijf de wetten en normen jarenlang met voeten hebben getreden.

Hij beloofde toen ook dat zijn kinderen niet de macht over zouden nemen bij Samsung en dat er dus een einde komt aan de erfopvolging bij het conglomeraat.

Omkoping van de president

Die aankondiging kwam niet uit het niets. Lee Jae-Yong werd namelijk in 2017 al veroordeeld wegens corruptie. Hij kreeg vijf jaar gevangenis wegens het omkopen van een adviseur en tevens goede vriendin van de voormalige president van Zuid-Korea, Park Geun-hye.

Lee zou een raspaard hebben gekocht voor de dochter van de adviseur, op aandringen van de president, en daarmee indirect haar hebben omgekocht. Op die manier hoopte Lee dat de overheid de aandelentransactie tussen Cheil en C&T goed zou keuren.

Park werd uiteindelijk uit haar ambt gezet en veroordeeld tot 24 jaar cel wegens meerdere ernstige vergrijpen, waaronder het aannemen van steekpenningen en machtsmisbruik. Lee Jae-Yong daarentegen kwam na een jaar al vervroegd vrij.

Zijn straf werd gehalveerd naar 2,5 jaar en die hoefde hij verder ook niet uit te zitten.

Salcido, Vitana en Rausing

Maar ook die episode is nog niet ten einde. Eind vorig jaar oordeelde het hooggerechtshof dat er in de eerdere rechtszaak een fout was gemaakt. De omkoping zou niet bestaan uit één paard, maar uit drie stuks: Salcido, Vitana en Rausing. Bovendien zou er nog geld overgemaakt zijn naar een goededoelenstichting van de adviseur, schrijft Bloomberg.

En dat kan grote gevolgen hebben, want daarmee zou de omkoping een waarde hebben van 8 miljard won (5,9 miljoen euro). Op financiële delicten van meer dan 5 miljard won staat een minimumstraf van vijf jaar en is vervroegde vrijlating geen optie.

Dat hangt dus nog boven het hoofd van de topman, los van de aandelenfraude. Het hooggerechtshof heeft de zaak teruggestuurd naar een lagere rechtbank, die opnieuw de zaak moet behandelen.

Samsung reageerde nog niet op een verzoek om commentaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van