Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Lufthansa lijdt 2,1 miljard verlies: 'Crisis duurt nog tot 2023'

03 juni 2020 12:25
Van de 763 toestellen van Lufthansa zijn er 700 tijdelijk buiten gebruik. Beeld © Getty

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa maakte in de eerste drie maanden van het jaar een verlies van 2,1 miljard euro. De onderneming waarschuwt dat er nog fors moet worden gesneden in de kosten en dat de huidige crisis in de luchtvaart pas in 2023 voorbij is.

De crisis in de luchtvaart als gevolg van het coronavirus raakt ook Lufthansa hard. Consumenten vliegen veel minder.

Eind april maakt het bedrijf al bekend dat in het eerste kwartaal de omzet met 18 procent was gedaald en dat er werd gerekend op een resultaat vóór aftrek van rente en belastingen van min 1,2 miljard euro.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Air France-KLM: verlies van 1,8 miljard, eigen vermogen verdampt

Afboekingen

Nu blijkt dat onderaan de streep van een verlies van maar liefst 2,1 miljard euro staat. Lufthansa moest namelijk afboeken op de waarde van vliegtuigen die in verband met de lagere vraag buiten gebruik zijn gesteld en op de waarde van twee bedrijven die eerder werden overgenomen.

Verder verloor de luchtvaartmaatschappij 950 miljoen euro op het hedgen van brandstofprijzen. Bij hedgen verzeker je je van tevoren van een bepaalde prijs, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als de prijs voor kerosine plotseling fors stijgt. Door de enorm lagere olieprijs leed Lufthansa daar verlies op.

98 procent minder passagiers

In het eerste kwartaal werden er 26,1 procent minder passagiers vervoerd. In april daalde het vervoer zelfs met 98,1 procent. Van de 763 toestellen staan er 700 aan de grond.

Lufthansa denkt dat de huidige crisis pas in 2023 voorbij is. In 2021 zullen dan ook nog 300 vliegtuigen op de grond geparkeerd staan en in 2022 nog 200, verwacht het bedrijf. Zelfs als de crisis achter de rug is, zal het 100 toestellen minder nodig hebben dan vóór de crisis, denkt Lufthansa.

Nóg meer kostenbesparingen

Lufthansa is dichtbij een deal met de Duitse overheid over een redddingspakket van in totaal 9 miljard euro. Daar moeten de aandeelhouders op 25 juni nog over stemmen dus dat geld is nog niet binnen.  

De kosten zijn inmiddels al met een derde teruggebracht, maar desondanks wil het concern nóg meer in de kosten snijden.

De hoeveelheid kasmiddelen daalt namelijk met 800 miljoen euro per maand. Eind maart zat er nog voor 4,3 miljard in kas. Daar is nu dus al weer 1,6 miljard euro vanaf. Verder zit Lufthansa met geannuleerde tickets die moeten worden vergoed.

Air France-KLM

Begin mei maakte Air France-KLM bekend dat het in het eerste kwartaal een nettoverlies van 1,8 miljard euro leed. Het eigen vermogen van het concern was eind maart bijna volledig weggesmolten.

Lufthansa heeft nog wel een eigen vermogen over, al daalde dat sinds eind december met 27 procent tot 17 procent van het balanstotaal. Bij Air France-KLM was dat toen nog maar 0,6 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van