Ga naar de inhoud
Bedrijven

CO2-zuiger haalt 75 miljoen aan investeringsgeld binnen

Een zuiginstallatie van Climeworkts op IJsland Beeld © Getty

Een Zwitsers bedrijf dat al ruim tien jaar met installaties CO2 uit de lucht zuigt, heeft een groep investeerders gevonden die 75 miljoen dollar in het bedrijf steekt. De technologie wordt gezien als een van de belangrijkste in de aanpak van de CO2-uitstoot. Probleem is alleen dat het opzuigen van onze uitstoot nog peperduur is.

Climeworks uit Zürich filtert met grote zuiginstallaties het broeikasgas CO2 uit de lucht en slaat dat vervolgens op. Die installaties staan inmiddels op veertien plekken in Europa. 

Nu denk je misschien: dat opvangen van CO2 gebeurt toch al jaren en in Nederland gaat die meestal naar de kassen? Dat klopt. 

Maar er is een groot verschil. Bestaande CO2-afvangers vangen de CO2 op die vrijkomt bij industriële processen. Terwijl de installaties van Climeworks die CO2 uit de gewone lucht halen. Het wordt ook wel Direct Air Capture Technology (DAC) genoemd.

CO2 opvangen duur

Daarmee is het volgens het bedrijf mogelijk het CO2-niveau in de wereld ook echt omlaag te krijgen. Maar er is een groot nadeel. CO2 opvangen uit gewone lucht is vele malen duurder dan de bestaande technologieën. Want in de gewone lucht zit maar voor een klein percentage CO2.  

"Het kost ons nu 600 tot 800 dollar per ton opgevangen CO2", zegt communicatiemanager Louise Charles van Climeworks. Waar ze erkennen dat er op die manier maar een beperkte markt voor hun business is.

"Dat moet binnen vijf jaar naar 100 dollar per ton." De druk op het bedrijf is groot want een concurrent kan al werken voor 100 tot 232 opgevangen ton.

Oplossing

De elf jaar oude onderneming zegt dolblij te zijn met de extra investeerders en heeft nu in totaal al 120 miljoen dollar binnengehaald zonder ooit winst te maken.

Steeds meer wetenschappers geloven namelijk dat 'direct air capture' een onmisbaar deel van de gereedschapskist van de mensheid moet worden om tot negatieve emissies te komen.

"Doordat we het probleem van klimaatverandering zo lang hebben genegeerd, zijn andere opties intussen verdwenen. Als we niets doen wordt het probleem alleen maar groter", zo zei Klaus Lackner van Arizona State University en directeur van het Center for Negative Emmisions vorig jaar in de Financial Times.

IJsland

De belangrijkste zuigers van Climeworks staan in IJsland. Volgens Charles is dat een geschikte plek omdat het niveau van CO2 bijna overal ter wereld even groot is, in IJsland goede opslagmogelijkheden zijn voor de CO2 en omdat IJsland veel schone energiebronnen kent.

Dat laatste stelt Climeworks al voorwaarde voor het plaatsen van een zuiger. "Maar in principe kunnen we overal CO2 opvangen."

Hoevelaken

De zuigers die nu operationeel zijn staan naast in IJsland onder meer in Zwitserland, Duitsland en Italië. In Nederland is Climeworks ook gevestigd. Het nam in 2019 het ingenieursbedrijf Antency uit Hoevelaken over. Dat bedrijf is ook gespecialiseerd in DAC. Er werken in totaal 100 man voor het bedrijf. 

Climeworks haalt voor bedrijven als Audi en Coca Cola Zwitserland al CO2 uit de lucht. Particulieren kunnen er ook een abonnementje afsluiten waarmee je voor bijvoorbeeld 49 euro per maand op jaarbasis 600 kilo aan Co2 uit de lucht haalt. Bijvoorbeeld als je, zoals het bedrijf op de eigen website zegt, in aanloop naar een lange vliegreis je CO2-ruimte wat wilt uitbreiden.