Bedrijven

Windmolenpark Zeewolde in problemen, boeren vrezen financiële strop

02 juni 2020 09:54 Aangepast: 05 juni 2020 17:42
In december werden oude windmolens afgebroken om plaats te maken voor het nieuwe park in Zeewolde. Beeld © ANP

De bouw van Windpark Zeewolde loopt vertraging op door de coronacrisis. Als dit zo doorgaat, gaat het de boeren uit de omgeving flink geld kosten. Zij hebben namelijk geïnvesteerd in het park.

Er zijn 'grote problemen' bij de bouw van het grootste windpark op land in Nederland, meldt omroep Flevoland. De leverancier van de windturbines heeft geldproblemen en banken doen moeilijker dan gedacht over een lening die nodig is om te kunnen bouwen. 

De levering van de molens is voorlopig uitgesteld, onduidelijk is waarom. Zowel het Windpark Zeewolde als leverancier Enercon willen niet zeggen wie dit besluit heeft genomen.  

Grootste windpark op land

Windpark Zeewolde moet met 91 turbines het grootste windpark op land worden. Bijna alle windmolens zijn bekostigd door de lokale bevolking, onder wie veel boeren.

De nieuwe turbines moeten bijna drie keer zoveel duurzame stroom opleveren als de huidige windmolens in het gebied. Dat betekent elektriciteit voor 280.000 huishoudens.

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

We maken weer meer groene stroom, dankzij windmolens

Lusten en lasten

Zo'n 200 omwonenden investeren in het park en hopen straks te profiteren van de opbrengst. "De lusten en lasten zijn eerlijk verdeeld", zei directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma van Windpark Zeewolde BV eerder tegen de lokale omroep.

Twee anonieme bronnen tipten Omroep Flevoland over grote problemen met de levering van de molens. Dat er problemen zijn wordt ook bevestigd in een nieuwsbrief die is verstuurd aan de aandeelhouders. 

Extra eisen van de bank

Behalve dat de turbines niet op tijd geleverd worden, heeft het projectteam dus ook problemen met de bank. Het geld van de investeerders is namelijk niet genoeg om te bouwen. Er is een lening nodig van banken, maar die stellen extra eisen. Volgens Sieburgh Sjoerdsma komt dit door de coronacrisis, zegt hij tegen omroep Flevoland.

In die nieuwsbrief staat dat het park later wordt opgeleverd en dat dit minder opbrengsten betekent. De projectontwikkelaar 'veronderstelt tegenvallers', maar schrijft ook dat hij nog steeds rendement 'boven de doelstelling' verwacht.

Tot slot komen subsidies in gevaar door de vertraging. Het Rijk heeft nu een jaar uitstel gegeven voor de oplevering, maar als de molens eind 2022 nog niet draaien gaat dat veel geld kosten omdat het recht op subsidie dan vervalt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Laat iedereen profiteren van windparken op zee'

Update 5 juni 2020:

Dit artikel is op twee plaatsen aangepast vanwege feitelijke onjuistheden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van