Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Anderhalve meter

Rijbewijzen, kappers, terrassen: dit wordt duurder door de coronacrisis

29 mei 2020 17:27 Aangepast: 02 juni 2020 14:04
Een drankje op het terras wordt waarschijnlijk duurder.

Minder klanten in de zaak en strenge hygiëneregels drukken de omzet van veel ondernemers. Dat betekent dat sommige goederen en diensten komende tijd duurder worden. "Of je leven duurder wordt, verschilt per persoon. Het is maar net waar je je geld aan uitgeeft."

Eerst het goede nieuws. "In algemene zin wordt het leven komende tijd niet duurder", vertelt Thijs Geijer, sectoreconoom detailhandel bij ING. 

Dat komt doordat de prijzen waarschijnlijk niet extra stijgen door de coronacrisis legt hij uit. Op de korte termijn zullen bedrijven namelijk proberen om zoveel mogelijk te verkopen. Ze hebben de omzet hard nodig, omdat hun vaste kosten doorlopen.

Op middellange termijn ontstaat wellicht een klein beetje meer inflatie, aldus de economen van ING. Maar waarschijnlijk is dat beperkt, zoals in onderstaande video wordt uitgelegd.

Over het algemeen zijn we dus niet duurder uit, maar er zijn wel zaken die komende tijd in prijs stijgen. Geijer: "Of je leven duurder wordt, verschilt per persoon. Het is maar net waar je je geld aan uitgeeft."

Rijexamen waarschijnlijk duurder

Wie zijn rijbewijs wil halen, moet daarvoor misschien meer betalen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en diverse rijscholen zeiden tegen BNR Nieuwsradio dat rijles en de kosten voor het afrijden hoger uitvallen.

Dat komt doordat de afgelopen twee maanden honderdduizenden examens zijn geannuleerd. Nu het weer kan, willen die kandidaten alsnog hun roze kaart halen.

Tegelijkertijd heeft het CBR extra kosten gemaakt en kan het examenbureau minder kandidaten laten afrijden door de anderhalve meter afstand en de extra hygiënevoorschriften. Oftewel: er is meer vraag dan aanbod, dus kan het CBR een hogere prijs vragen. Of dat ook echt gebeurt, blijkt in het najaar.

De prijs van een autorijles

Ook rijles wordt duurder omdat een instructeur minder verdient per lesklant. Er mogen maximaal twee personen in een lesauto zitten, dus de volgende kandidaat alvast ophalen gaat niet. Verder moet de auto na elke les gelucht en ontsmet worden, waardoor een instructeur per dag al snel één persoon minder les kan geven.

Kappers, masseurs en schoonheidsspecialisten

Econoom Boyd Biersteker van Rabobank ziet meer sectoren waar de prijs zal stijgen als de vraag gelijk blijft. "Het gaat dan vooral om bedrijven die minder klanten tegelijk kunnen bedienen", legt hij uit.

Dat zal bijvoorbeeld zo zijn bij kappers, masseurs en schoonheidsspecialisten. Zo rekenen veel kappers een hygiënetoeslag in verband met de coronavoorschriften. Slimme keuze, vindt Geijer. "Dat zorgt voor meer begrip bij klanten. Bovendien laten ze zien dat het een tijdelijke prijsstijging is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zo kan het coronaterras altijd open deze zomer, ook als het regent

Terrassen worden duurder deze zomer

Hij verwacht ook een prijsstijging op de terrassen. Op 1 juni mogen die namelijk weer open en het is mooi weer, benadrukt de econoom.

"Er kunnen minder mensen op één terras zitten en de horecaondernemers hebben een omzetverlies in te halen", zegt hij. Het lijkt hem logisch dat we op het terras meer moeten betalen voor een hapje of drankje. "Wellicht gaat de horeca ook werken met een coronatoeslag."

… maar restaurant in de stad misschien niet

Hij twijfelt over een prijsstijging in restaurants. "Het is nog afwachten hoe enthousiast mensen zijn om weer uit eten te gaan", zegt hij. "Bovendien kan een ondernemer ook andere manieren zoeken om meer te verdienen per dag. Denk aan strakke tijdslots en meerdere couverts dan normaal op een avond."

Prijsstijgingen in de horeca kunnen per regio verschillen, zegt Geijer. "Ik kan me voorstellen dat strandtenten genoeg animo hebben voor een prijsstijging, maar dat het centrum van Amsterdam wat achter blijft. Normaal komen daar veel buitenlandse toeristen en die zijn er nu niet. Als er wat minder vraag is en jij gooit je prijs omhoog, dan gaat je klant gewoon naar een ander."

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen over de opening van de horeca

Horeca gebonden aan strenge regels: wat mag wel en niet? Vijf vragen en antwoorden

Bioscoop en theater

In bioscopen en theaters zijn vanaf 1 juni 30 personen per ruimte welkom. Nora Neuteboom, macro-econoom bij ABN AMRO: "De bioscopen hadden twee maanden geen omzet, dat moeten ze inhalen."

Zij verwacht dat een ticket duurder wordt, omdat er nu eenmaal minder kaartjes beschikbaar zijn. "Zo'n stijging is lastig in te schatten. Ik vermoed dat bedrijven gaan uitproberen wat ze kunnen vragen. Ik kan me ook voorstellen dat ze zich op een wat hogere doelgroep richten. Als je geen 100 maar 30 mensen kwijt kunt, wil je die consument bereiken die het meest overheeft voor een ticket."

Geijer suggereert 'dynamic pricing' in de bioscoop. "Hoe drukker het is, hoe meer je betaalt", legt hij uit. "Omdat mensen vooraf reserveren, kan een uitbater beter de vraag inschatten en daar de prijs op aanpassen. Als je nog 10 van je 30 stoelen over hebt, kan de prijs naar beneden. Bij een populaire film maak je een kaartje juist duurder."

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

Coronacrisis hakt er flink in bij bioscoopgroep Kinepolis

Thuiswerkspullen

Webcams, laptops, vpn-diensten: de vraag naar middelen om thuis te werken steeg de afgelopen periode en dus ging ook de prijs omhoog. Nu we langzaamaan weer naar kantoor gaan, neemt die vraag af. Toch denkt Biersteker dat de prijs niet heel sterk zal dalen. "Consumenten zijn nu gewend aan een hogere prijs. Het is dus maar de vraag in hoeverre die daalt."

Fysiotherapie en zorgpremie

De economen van Rabobank verwachten ook een prijsstijging in de zorg. "Veel behandelingen die niet urgent waren, zijn uitgesteld", legt Biersteker uit. "Dat willen patiënten inhalen, waardoor er tijdelijk meer vraag dan aanbod is. Zeker artsen en therapeuten zich aan extra maatregelen moeten houden."

Veel zorgverleners zijn gebonden aan prijsafspraken met zorgverzekeraars, maar niet allemaal. "Een fysiotherapeut kan bijvoorbeeld op korte termijn de prijs verhogen, een tandarts meestal niet", zegt Biersteker. "De coronamaatregelen betekenen extra kosten voor zorgverleners. Het zou dus niet gek zijn als de prijs stijgt."

Als de situatie nog langer aanhoudt, verwacht hij dat zorgverleners een hogere prijs afdwingen bij de verzekeraars. "Misschien betalen we straks een hogere zorgpremie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Fysiotherapeuten gaan weer meer aan de slag

Vliegtickets worden komende tijd goedkoper

Op dit moment stijgt de prijs van vliegtickets in elk geval nog niet, hoewel er minder aanbod is. "Veel mensen durven nog geen ticket te boeken", zegt ING-econoom Geijer. "Tegelijkertijd zijn vliegmaatschappijen op zoek naar meer liquide middelen, dus stunten ze met de prijzen. Op korte termijn wordt een ticket eerder goedkoper, dan duurder."

Zo gooit Easyjet  de vluchten voor dit najaar en volgend voorjaar in de uitverkoop.

Op lange termijn zou de prijs wel kunnen stijgen, denkt Biersteker. "Als een maatschappij minder passagiers kan vervoeren maar de vraag naar vluchten neemt toe, dan kan het wel oplopen. De hamvraag blijft: zijn mensen straks bereid om 100 euro meer te betalen voor een retourtje Londen?"

Lichtpuntje: de prijs van luxe goederen stijgt niet

Ondernemers kunnen de prijs wel verhogen, maar dan moeten we er wel voor willen betalen. De werkloosheid neemt tenslotte harder toe dan ooit. "Als je zonder werk of inkomen zit, zul je minder snel luxe uitgaven doen", zegt de Rabobank-econoom. "Uiteindelijk zijn mensen op dit moment erg onzeker."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

ING: toenemende onzekerheid bij klanten

De kans dat luxe goederen duurder wordt schat hij dus heel klein. Dat denkt ook macro-econoom Nora Neuteboom van ABN AMRO. "Als we minder te besteden hebben, laten we die nieuwe tv, auto of wasmachine even zitten. Normaliter tijdens een recessie dalen juist de prijzen van producten als auto's, tv's en huizen."

Er zijn meer goederen en diensten die juist goedkoper worden komende tijd, ziet Biersteker. Hij noemt bijvoorbeeld de huizenprijzen, al zullen die op lange termijn wel weer stijgen. Ook brandstof en energie zijn goedkoper, vertelt Geijer. De vraag naar olie is namelijk ingestort. En het kan nog lang duren voordat die weer op het oude niveau is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van