Bedrijven

Renault snijdt hard in de kosten en schrapt bijna 15.000 banen

29 mei 2020 13:15 Aangepast: 29 mei 2020 13:34
Renault wil meer inzetten op elektrische auto's Beeld © Getty

Renault zet de organisatie op zijn kop. Door de coronacrisis is de vraag naar nieuwe auto's flink gedaald, het bedrijf wil daarom fors gaan bezuinigen. Verder wil Renault meer inzetten op elektrische auto's.

Zelf spreekt Renault van een transformatie. Ongeveer één op de tien banen bij het concern verdwijnt: 4600 in Frankrijk en nog eens 10.000 daarbuiten.

Dat betekent dat wereldwijd één op de twaalf banen verdwijnen en in Frankrijk zelfs bijna één op de tien. Het is de bedoeling om de sanering via vrijwillige vertrekregelingen en met omscholing uit te voeren. 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Elektrische conceptauto Renault met hulpaccu

Elektrisch, efficiency

In Frankrijk wil Renault inzetten op elektrische auto's, circulaire economie en innovatie.

In totaal moeten de kosten met ruim 2,1 miljard euro omlaag, oftewel ongeveer 20 procent. Samenwerking met Nissan en Mitsubishi, waarmee al jarenlang wordt samengewerkt, moet voor meer efficiency zorgen, wat 800 miljoen euro aan kostenvoordelen moet opleveren. Zo willen de drie meer samen modellen gaan ontwikkelen. 

Productiecapaciteit verkleinen

Optimalisering van de productie moet nog eens 650 miljoen euro opleveren. De productiecapaciteit wordt daarbij teruggebracht van 4 miljoen tot 3,3 miljoen auto's in 2024.

Uitbreidingsplannen in Marokko en Roemenië gaan niet door en ook de capaciteit in Rusland wordt onder de loep genomen. Het belang in een autofabriek in China wordt verkocht aan de Chinese partner Dongfeng Motor Corporation.

Verder wil Renault een grotere efficiency bereiken in de organisatie en bij marketing. Dat zou 700 miljoen euro aan kostenvoordelen moeten opleveren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Renault blijft ondanks grote ontslagronde in de Formule 1

Franse staat

Alles bij elkaar kosten de plannen 1,2 miljard euro, maar het is dus de bedoeling dat dit al snel is terugverdiend.

De Franse staat heeft 15 procent van de aandelen van Renault. Het verdwijnen van banen in Frankrijk ligt politiek gevoelig. De staat heeft gewaarschuwd dat het niet akkoord gaat met een lening van 5 miljard euro aan Renault tot het bestuur en de vakbonden het eens zijn over de plannen met de Franse fabrieken en werkgelegenheid.

Samenwerking met Nissan en Mitsubishi

Eerder deze week kondigden Renault en alliantiepartners Nissan en Mitsubishi een nieuwe strategie voor het samenwerkingsverband aan. Daarbij worden meer voertuigen gezamenlijk ontwikkeld en richten de drie bedrijven zich op andere regio's.

Renault richt zich dan op Europa, Rusland, Noord-Afrika en Zuid-Amerika, Nissan op China, de VS en Japan en Mitsubishi op Zuid-Oost Azië en Australië.

Onlangs maakt ook Nissan bekend efficiënter te willen worden en de productie te verlagen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iconisch Formule 1-team Williams in de etalage na afhaken sponsor

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van