Bedrijven

Iconisch Formule 1-team Williams in de etalage na afhaken sponsor

29 mei 2020 10:47 Aangepast: 29 mei 2020 12:52
Williams-coureur Robert Kubica tijdens de GP van Abu Dhabi. Beeld © DPA

Het Formule 1-team van Williams stuurt af op een extreem roerige periode. De samenwerking met hoofdsponsor Rokit is per direct opgezegd en vorig jaar dook het team diep in de negatieve cijfers. Wie de tent wil kopen, kan zich melden.

Dat heeft het team, dat ook nog een beursnotering heeft, vandaag bekendgemaakt. Vorig jaar werd een nettoverlies van bijna 15 miljoen pond (16,6 miljoen euro) in de boeken gezet. De omzet kelderde van 130 miljoen pond naar ruim 94 miljoen.

Het team steekt het niet onder stoelen of banken: dat heeft allemaal te maken met de beroerde prestaties op de racebaan. George Russell en Robert Kubica, de twee coureurs van het team in 2019, kwamen samen tot slechts 1 punt in het kampioenschap. Daarmee eindigden zij stijf onderaan, op plaats 19 en 20.

Uitstel van seizoen, nieuwe tegenvaller

Een gigantisch contrast met lang vervlogen tijden. Williams wist in zijn historie negen keer de constructeurstitel te pakken (voor het beste team) en zeven keer werd een coureur van het team wereldkampioen.

Inmiddels ging het dus al even slecht met Williams en de coronacrisis maakt de situatie nog beroerder. De afgelopen maanden is er niet geracet, waardoor er geen inkomstem binnenkomen, en net voor het begin van het seizoen is nu ook de hoofdsponsor ermee gestopt.

Williams noemt het beëindigen van de samenwerking 'onwelkom', maar schrijft er vertrouwen in te hebben dat ze interessant genoeg zijn voor een andere partner. Autosportjournalist Allard Kalff vertelt tegen RTL Z dat bronnen binnen Williams aangeven dat de samenwerking met Rokit is opgezegd, nadat de sponsor zich niet meer aan de financiële afspraken hield.

Te koop

Maar de toekomst wacht misschien wel onder een nieuwe eigenaar, want de toko staat officieel te koop. Volgens het bedrijf worden meerdere strategische opties tegen het licht gehouden, waaronder het ophalen van nieuw kapitaal, het verkopen van een minderheidsaandeel of zelfs het verkopen van de meerderheid van de aandelen of zelfs het hele bedrijf.

Formeel staat het team nu dan ook al in de verkoop. Williams laat ook weten dat er al gesprekken worden gevoerd met een aantal partijen, maar dat er nog geen bod is uitgebracht in welke vorm dan ook.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'McLaren ruziet over reddingsplan: racewagens al in onderpand'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van