Ga naar de inhoud
Bedrijven

Bonus van bijna 700 miljoen euro voor Elon Musk bij Tesla

Tesla-ceo Elon Musk Beeld © Getty

Elon Musk, de topman van maker van elektrische en zelfrijdende auto's Tesla, krijgt een bonus die goed is voor maar liefst 770 miljoen dollar, omgerekend 693 miljoen euro. Als Tesla bepaalde doelen haalt, dan kunnen nóg 11 mooie bonussen volgen.

De beurswaarde van Tesla staat al zes maanden boven de 100 miljard dollar en dat betekent dat ceo Elon Musk de optie krijgt om een pakket van bijna 1,7 miljoen aandelen te kopen tegen een koers die ver onder de huidige beurskoers ligt.

Tesla sloot gisteren op een koers van 805,81 dollar, terwijl hij de opties kan omwisselen in aandelen tegen een koers van 350,02 dollar per aandeel.

Dat betekent dat hij een winst van ruim 455 dollar per aandeel, oftewel in totaal 770 miljoen dollar (693 miljoen euro), kan maken. Het is nog niet bekend gemaakt of Musk inderdaad de opties heeft uitgeoefend.

Bizarre
Zie ook:
Bizarre Twitter-tirade Elon Musk stuurt aandelenkoers naar beneden

Nóg 11 tranches

Afhankelijk van de vraag of Tesla bepaalde doelstellingen, zoals beurskoers en resultaat, neerzet, kan Musk in totaal 12 optiepakketten krijgen.

De 11 tranches die nog resteren zijn goed voor in totaal ruim 18,5 miljoen aandelen en ook voor die aandelen geldt dat Musk de optie heeft om ze tegen een koers van 350,02 euro te kopen.

8,5 miljard

Er gelden wel andere voorwaarden om voor die 11 tranches in aanmerking te komen. Zo moeten daarvoor onder meer de omzet en de resultaten steeds verder groeien.

Tegen de huidige koers van zo'n 805,81 zijn al die opties bij elkaar 8,5 miljard dollar waard. Als de beurskoers verder stijgt, dan neemt de winst die Musk kan maken uiteraard verder toe. Volgens sommige analisten kan de totale waarde van de opties, als alle ambitieuze mijlpalen worden gehaald, uiteindelijk op ruim 55 miljard dollar uitkomen.

Dan moet tegen die tijd de beurswaarde wel zijn gestegen tot 650 milljard dollar en het ebitda-resultaat (vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie goodwill) zou moeten zijn toegenomen tot 14 miljard dollar. Over 2019 was dat nog 1,7 miljard dollar.

Geen salaris

Tot nu toe krijgt Musk geen salaris bij Tesla. Dat wil zeggen, wettelijk gezien moest hij het minimumloon dat in Californië geldt verdienen, maar hij accepteerde dat salaris niet en nam genoegen met een salaris van nul dollar.

Toch hoeft hij niet op een houtje te bijten. Zo heeft hij een belang van 18,5 procent in Tesla en dat is bij de huidige beurswaarde van bijna 150 miljard dollar een kleine 28 miljard dollar waard.

'Excessief'

Hij ligt echter wel onder vuur van een aandeelhouder. Zo heeft Richard Tornetta een rechtszaak aangespannnen, waarin hij stelt dat sprake is van een excessieve beloning.

Musk
Lees ook:
Musk opent Tesla-fabriek, ondanks regels: 'Dan arresteren ze me maar'