Bedrijven

Ultimatum FNV aan Tata Steel: garantie dat er geen ontslagen vallen, anders actie

28 mei 2020 19:41 Aangepast: 28 mei 2020 19:41
Medewerker Tata Steel tijdens een bedrijfsblokkade gisteren. Beeld © ANP

Vakbond FNV Metaal heeft Tata Steel een ultimatum gesteld. Als het Indiase staalbedrijf niet garandeert dat de afspraken over werkgelegenheid worden gehandhaafd en zelfs verlengd, volgen er acties.

FNV wil voor volgende week dinsdag (2 juni) 16.00 uur schriftelijk bevestigd krijgen dat de bestaande werkgelegenheidsgarantie die loopt tot 1 oktober 2021 wordt gehandhaafd. Die garantie moet ook worden verlengd tot 1 oktober 2026, zegt FNV. 

Eis: geen gedwongen ontslagen

De vakbond wil zwart op wit hebben dat er geen gedwongen ontslagen vallen bij Tata Steel Nederland. Daar bovenop wil FNV de toezegging hebben dat er geen Nederlandse bedrijfsonderdelen worden verkocht. 

Als aan al die zaken niet wordt voldaan, volgen er werkonderbrekingen. Op 4 juni gaat FNV met de 4000 vakbondsleden die bij Tata Steel IJmuiden werken praten over de acties. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OR Tata Steel dreigt met juridische stappen om vertrek Henrar

Directeur weg

Het ultimatum en de acties volgen op het vertrek van directeur Theo Henrar, anderhalve week geleden. Volgens het bedrijf vertrekt de directeur ‘in overleg’, volgens FNV en de Centrale Ondernemingsraad van Tata Steel Nederland is er sprake van een gedwongen vertrek. 

Er is veel woede over het vertrek van Henrar. Afgelopen week voerden medewerkers meerdere malen actie. Zo werd onder meer de poort spontaan geblokkeerd. De vakbond eist ook uitleg over het vertrek van de Nederlander van de Europese directie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Poorten Tata Steel geblokkeerd bij 'wilde actie' boze werknemers

Naast boosheid om het vertrek van Henrar, maakt men zich in IJmuiden ook druk over de reorganisatieplannen van Tata Steel Europe. Dat zal ertoe leiden dat er in IJmuiden op termijn banen verdwijnen. De medewerkers in IJmuiden maken zich er ook druk over dat winsten uit IJmuiden naar de verlieslijdende Britse tak vloeien.

Vertrouwen opgezegd

De Nederlandse COR zegde eerder al het vertrouwen op in de Europese directie. Volgens de COR is die directie 'niet meer in staat om zorgvuldige besluiten te nemen'.

In IJmuiden werken ongeveer 9000 mensen op het complex van de vroegere Koninklijke Hoogovens. Tata Steel in IJmuiden is onderdeel van Tata Steel Europe (TSE), dat op zijn beurt weer onderdeel is van het Indiase Tata Steel Limited.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van