Bedrijven

EasyJet gaat hard bezuinigen: 4500 banen op het spel

28 mei 2020 12:20 Aangepast: 28 mei 2020 13:42
Toestellen van Easyjet in Berlijn. Beeld © AFP

De Britse prijsvechter EasyJet gaat bezuinigen. De luchtvaartmaatschappij wordt net als de hele sector hard geraakt door de coronacrisis. Om die te overleven, gaat het bedrijf duizenden banen schrappen.

Het gaat om banen door het hele bedrijf, waar in totaal zo'n 15.000 mensen werken. Bij de reorganisatie zal maximaal 30 procent van het personeelsbestand geslachtofferd worden, dat komt neer op 4500 banen. In Nederland heeft EasyJet zo'n 300 banen. Hoeveel er daarvan geschrapt worden, is nog niet bekend. 

Langzaam weer gaan vliegen

Bij EasyJet wordt op dit moment helemaal niet gevlogen, vanaf 15 juni hervat het bedrijf de core-business weer met een uitgekleed vluchtschema met vooral binnenlandse vluchten in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Het bedrijf ziet wel een lichtpuntje omdat het aantal boekingen voor dit jaar iets stijgt, maar verwacht dat de vraag naar tickets pas in 2023 weer op het niveau van voor de crisis is. 

Minder vliegtuigen

Omdat er zo veel minder vluchten uitgevoerd worden dan was gedacht, zal het bedrijf in de komende jaren met een kleinere vloot vliegen dan was gepland. Eind 2021 zal de vloot bestaan uit maximaal 302 toestellen, dat zijn er 51 minder dan de bedoeling was.  

Het bedrijf zet luchthavens en grondafhandelaars onder druk om contracten te herzien en kosten te verlagen. Verder zijn tijdsafhankelijke onderhoudsuitgaven uitgesteld nu ook minder wordt gevlogen. Ook wordt gesneden in verkoop- en marketinguitgaven. Eerder verzekerde de onderneming zich al van het nodige kapitaal onder meer via leningen en het afsluiten van een doorlopende kredietfaciliteit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Easyjet-oprichter delft onderspit: bestuur blijft aan en aankoop vliegtuigen gaat door

Geen eten aan boord

Gezien de aanhoudende onzekerheden is het voor EasyJet in dit stadium niet mogelijk om voor de rest van het boekjaar financiële vooruitzichten te bieden.

Als de vluchten van EasyJet weer worden hervat, worden aan boord maatregelen genomen om de gezondheid en het welzijn van passagiers en bemanning te verzekeren. Zo moeten passagiers, cabinebemanning en grondpersoneel maskers dragen. Verder worden de vliegtuigen extra goed schoongemaakt en zijn desinfectiedoekjes en desinfectiemiddel aan boord beschikbaar. Aanvankelijk zal er geen eten aan boord worden geserveerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Easyjet stopt voorlopig helemaal met vliegen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van