Bedrijven

'Schuldeisers willen Hema overnemen van eigenaar Boekhoorn'

28 mei 2020 09:55 Aangepast: 28 mei 2020 11:18
Een Hema in Zutphen. Beeld © Getty

Schuldeisers van Hema willen het warenhuis overnemen van de huidige eigenaar Marcel Boekhoorn. In ruil zijn ze bereid een streep te zetten door 300 miljoen euro aan schulden. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

De schuldeisers zouden een voorstel hebben gestuurd aan de directie van Hema, waarmee aftastende gesprekken zijn gevoerd, aldus het Financieele Dagblad (FD). De krant baseert zich op gesprekken met betrokkenen.

Het zou niet de bedoeling zijn van de schuldeisers om Hema lang te houden. De houders van leningen zouden er zelfs rekening mee houden dat Marcel Boekhoorn opnieuw Hema in handen krijgt.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

'Faillissement Hema dreigt als Boekhoorn niet genoeg investeert'

Aandelen voor leningen

De schuldeisers hebben bij elkaar 600 miljoen van de 750 miljoen euro van de schulden van Hema in handen. Ze zijn bang dat Hema de schulden niet kan terugbetalen.

Door hun leningen om te zetten in aandelen hopen ze toch nog wat van hun geld terug te krijgen, aldus het FD.

Andere obligatiehouders

Verzet tegen het plan zou kunnen komen van de houders van achtergestelde obligaties van Hema, die in totaal 150 miljoen euro hebben uitgeleend. Eén van de beleggers die een deel van de schuld van 600 miljoen euro in handen heeft, zou daarom alvast een flink deel van die 150 miljoen euro aan achtergestelde obligaties hebben opgekocht. Zo zou die belegger een stemming over het opkoopplan naar zich toe kunnen trekken, aldus het FD.

Dat kon tegen een flinke korting, omdat beleggers er bij de prijs van die obligaties van in totaal 150 miljoen euro al rekening mee hielden dat zij een deel van hun geld niet zouden terugkrijgen.

'Vóór medio juni'

De schuldeisers die hun leningen willen omzetten in aandelen Hema willen dat vóór medio juni rond hebben, aldus de krant. De huidige eigenaar, Boekhoorn, moet dan namelijk een schuld van 50 miljoen euro van de holding waarmee hij eigenaar is van Hema, aflossen.

Mocht die aflossing niet lukken, dan ontstaat een nieuwe situatie voor Hema, omdat leveranciers dan mogelijk niet meer op krediet willen leveren, schrijft het FD.

Hoge rentelasten

Hema zucht al jaren onder de hoge schuldenlast van ruim 750 miljoen euro, die ontstond nadat het was gekocht door de Britse investeringsmaatchappij Lion Capital.

De rentelasten die worden veroorzaakt door de hoge schuld hangen als een molensteen om de nek van Hema. Over de eerste drie kwartalen van 2019 behaalde Hema een operationele winst van 29,5 miljoen, maar na aftrek van rentelasten van 40,9 miljoen euro, stond er onderaan de streep een verlies van ruim 14 miljoen euro.

Stond lang in de etalage

Hema stond vervolgens jarenlang in de etalage. Drie keer leek er een koper te zijn gevonden, maar verkoop ketste uiteindelijk toch af. Eind 2018 werd Hema gekocht door Marcel Boekhoorn. Boekhoorn werd rijk met de verkoop van Telfort aan KPN.

Boekhoorn beloofde de schulden drastisch te verlagen, maar daar is het tot nu toe niet van gekomen.

Hema probeert de bakkerijen te verkopen om met de opbrengst de schulden terug te brengen, maar er is nog geen koper gevonden. Wel is met Jumbo overeengekomen dat de supermarktketen 17 winkels van Hema overneemt.

Jaarcijfers wéér uitgesteld

Hema lijdt, net als de rest van de detailhandel onder de coronacrisis. De winkels in het buitenland waren een aantal weken dicht en in Nederland kwamen er minder mensen naar de winkels.

De laatste resultaten die bekend zijn gemaakt, zijn die over het derde kwartaal van 2019. De publiatie van de cijfers over heel 2019 stond al eerder dit jaar op de agenda, maar deze werd gisteren voor de tweede keer uitgesteld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van