Bedrijven

OR Tata Steel dreigt met juridische stappen om vertrek Henrar

27 mei 2020 08:39 Aangepast: 27 mei 2020 08:57
Medewerker Tata Steel tijdens een bedrijfsblokkade gisteren. Beeld © ANP

De centrale ondernemingsraad van Tata Steel Nederland wil juridische stappen zetten wegens het vertrek van ceo Theo Henrar. Dat hebben personeelsvertegenwoordigers laten weten aan medewerkers van de staalfabrikant in Nederland.

Vorige week werd bekend dat Henrar opstapt als directeur van Tata Steel Nederland, wat leidde tot protesten en spontane stakingsacties onder personeel. De ondernemingsraad (or) meent dat de Nederlandse topman is ontslagen. Volgens Tata gebeurde zijn vertrek in goed overleg.

Geen advies gevraagd

Omdat personeelsvertegenwoordigers niet om advies zijn gevraagd, schond het Indiase moederbedrijf volgens or-voorzitter Frits van Wieringen de regels. Bij een voorgenomen besluit, zoals ontslag, moet de or namelijk eerst geraadpleegd worden.

De or heeft de directie van Tata Steel Europe en het moederconcern in India nu per brief gedreigd met een rechtszaak als het inspraakorgaan weer gepasseerd wordt.

Het verplicht inwinnen van advies is volgens Van Wieringen nu weer actueel, nu de vrijgekomen plaats in de driekoppige directie van Tata Steel Nederland gevuld moet worden.

Waarneming Henrar

Pas als de directie weer compleet is, wordt uit dat drietal een nieuwe bestuursvoorzitter van Tata Steel Nederland gekozen.

De taken van Henrar worden voorlopig waargenomen door Hans van den Berg, vicevoorzitter van de Nederlandse directie. Van den Berg is al decennia werkzaam bij het staalbedrijf. Een woordvoerder van het staalbedrijf benadrukt dat Van den Berg tijdelijk de verantwoordelijkheden van Henrar overneemt.

Werkgelegenheidsgarantie

Henrar kwam eerder met de vakbonden een werkgelegenheidsgarantie overeen, waardoor er in Nederland tot in 2021 geen ontslagen zouden vallen. Volgens Van Wieringen is dat niet de enige reden waarom medewerkers boos reageerden op Henrars vertrek.

De scheidend bestuursvoorzitter zou zich ook altijd kritisch hebben opgesteld over dividenduitkeringen door het Nederlandse onderdeel aan het moederbedrijf Tata Steel. Hij zou ook de Nederlandse belangen hebben bewaakt bij plannen voor het verplaatsen van banen naar India en het verder integreren van Nederlandse en Britse activiteiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onrust bij 'parel' Tata, het oude Hoogovens. Wat is er aan de hand?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van