Bedrijven

Poorten Tata Steel geblokkeerd bij 'wilde actie' boze werknemers

26 mei 2020 09:23 Aangepast: 26 mei 2020 11:11
Een eerdere actie bij Tata Steel. Beeld © ANP

De ingangen van het terrein van Tata Steel in IJmuiden zijn vanochtend geblokkeerd door medewerkers. De werknemers hebben vanaf kwart over zeven 's ochtends voertuigen voor de poorten gezet.

De werknemers van Tata Steel zijn boos over het vertrek van directievoorzitter Theo Henrar. Hij ging volgens het Europese moederconcern van Tata Steel IJmuiden 'in overleg' weg, maar de Centrale Ondernemingsraad en vakbond FNV spreken van ontslag. Het is al maanden onrustig bij Tata. Na het aangekondigde vertrek van Henrar voerden medewerkers ook al actie. 

Er is in IJmuiden ook veel woede over de reorganisatieplannen van Tata Steel Europe. Dat zal ertoe leiden dat er in IJmuiden op termijn banen verdwijnen. De medewerkers in IJmuiden maken zich er ook druk over dat winsten uit IJmuiden naar de verlieslijdende Britse tak vloeien.

Volgens Frits van Wieringen, de voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad, gaat het om een wilde actie vanuit het personeel. Gisterenavond hebben medewerkers van de nachtploeg het werk neergelegd en vanaf 7.15 uur vanmorgen zijn alledrie de hoofdingangen volledig afgesloten.

Meer acties niet uitgesloten

Een andere werkploeg is om 6.00 uur begonnen, dus de fabrieken draaien door. De medewerkers hebben de poorten een paar uur dicht gehouden. "Dit is wel een heel hard signaal richting het hoofdkantoor van Tata in Mumbai, India", zegt Van Wieringen.

Van Wieringen verwacht dat de Indiase directie zich even achter de oren zal krabben. "We hebben al voorspeld dat als je in deze tijden dit soort besluiten neemt, en je ontslaat een populaire directeur in Nederland, dan valt dat niet goed. Ik sluit niet uit dat er meer acties komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse directeur Tata Steel weg bij staalbedrijf: 'Buitengewoon stom'

Vertrouwen opgezegd

De Nederlandse COR zegde eerder al het vertrouwen op in de Europese directie. Volgens de COR is die directie 'niet meer in staat om zorgvuldige besluiten te nemen'.

In IJmuiden werken ongeveer 9000 mensen op het complex van de vroegere Koninklijke Hoogovens. Tata Steel in IJmuiden is onderdeel van Tata Steel Europe (TSE), dat op zijn beurt weer onderdeel is van het Indiase Tata Steel Limited.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onrust bij 'parel' Tata, het oude Hoogovens. Wat is er aan de hand?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van