Ga naar de inhoud
Bedrijven

Jumbo schrapt 300 banen op 'uitgedijd' hoofdkantoor

(Beeld ter illustratie) Beeld © ANP

Supermarktbedrijf Jumbo wil 300 van de 1300 banen op het hoofdkantoor schrappen. Dat is bijna een kwart van het totaal. Een deel van de functies wordt uitbesteed, maar ongeveer 80 medewerkers wordt ontslagen.

Op het hoofdkantoor van Jumbo in het Noord-Brabantse Veghel zijn nu nog 1300 banen, maar dat zijn er straks 300 minder. Van die 300 banen worden zaken als personeelsadministratie en crediteurenbeheer (waaraan je nog geld moet betalen) uitbesteed.

Nog eens 40 banen verdwijnen via natuurlijk verloop, waardoor uiteindelijk 80 mensen hun baan verliezen, zegt financieel directeur Ton van Veen tegen Het Financieele Dagblad (FD). Jumbo was niet meteen bereikbaar voor nader commentaar.

'Te veel uitgedijd'

Het hoofdkantoor is de laatste tijd te veel uitgedijd, blijkt uit zijn woorden. Dat gebeurde doordat bij de verschillende overnames die het bedrijf deed, zoals winkels van Emté, winkels van Hema en Marqt, alsmede de opening van supermarkten in België, het hoofdkantoor ook meegroeide.

"Er zijn veel managementlagen en portefeuilles met een directeur erboven", maakt Van Veen de vergelijking met een puntzak patat, waarbij bovenin de winkels zitten en onderin het hoofdkantoor. Het onderste deel is te breed geworden, aldus Van Veen. Hij vindt het bedrijf 'stroperig'.

In februari meldde het FD dat er 50 van de 1250 functies op het hoofdkantoor zo verdwijnen, oftewel één op de vijf. Nu zijn dat er zowel absoluut als relatief meer.

La Place

De meeste restaurants van La Place houden op 1 juni, wanneer de horeca wil open mag, hun deuren nog gesloten. aldus Van Veen tegen het FD. Bij het lopende buffet zijn hygiëne en afstand houden niet eenvoudig, denkt Van Veen.

Slechts tussen de 10 en 20 vestigingen zouden wel opengaan.

Kostte al veel geld

Het op slot gaan van La Place kost Jumbo flink wat geld, elke vier weken zo'n 6 tot 7 miljoen euro, aldus Van Veen. De horeca is sinds zondag 15 maart 18:00 uur dicht, oftewel ruim 10 weken. Dat zou betekenen dat het op slot houden van La Place Jumbo al 60 à 70 miljoen euro heeft gekost.

Ter illustratie, vorig jaar was de totale nettowinst van Jumbo 114,9 miljoen euro. Dat was een daling van 28 procent in vergelijking met het jaar ervoor. 

Dit is een artikel van