Bedrijven

SNS en RegioBank sluiten per direct ruim 200 pinautomaten

25 mei 2020 19:06 Aangepast: 26 mei 2020 09:03
Een pinautomaat van de RegioBank bij een Spar. Beeld © ANP Foto

Geld pinnen bij een geldautomaat in de Hema of de Spar wordt een stuk lastiger. SNS Bank en RegioBank, die samen in deze winkels ruim 200 automaten hebben staan, sluiten deze voor onbepaalde tijd.

Reden van de sluiting is een plofkraak bij de Hema in Lisse. Daarbij was een automaat van SNS het doelwit. 

Veel automaten gesloten

SNS betreurt de situatie maar zegt in dit geval voor de veiligheid te kiezen. Klanten zijn voor het opnemen van contant geld niet afhankelijk van de geldautomaten van SNS en RegioBank. Ze kunnen hiervoor ook bij de geldautomaten van andere banken terecht.

Plofkraken zijn al langer een probleem. SNS koos er eerder al voor om geldautomaten die zich naast of onder woonhuizen bevinden te sluiten. Ook bij andere banken zijn eerder al veel automaten gesloten.

Zwaardere explosieven

In Lisse forceerden criminelen in de nacht van zondag op maandag eerst de pui van de winkel en probeerden vervolgens met explosieven bij het geld in de geldautomaat te komen. "De werkwijze waarbij eerst de voorkant van de winkelpui is geforceerd voor toegang tot de geldautomaat is nieuw", zegt een woordvoerder van SNS.

De bank heeft daarnaast de indruk dat het aantal gewelddadige plofkraken recent weer aan het toenemen is. Ook worden de gebruikte explosieven steeds zwaarder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meerdere huizen ontruimd na plofkraak in Nieuwkoop

Onbruikbaar na plofkraak

En in december besloten de Nederlandse banken om hun geldautomaten verspreid over het land 's nachts af te sluiten om plofkraken tegen te gaan. In april werden vervolgens honderden zogeheten sealbagautomaten uitgezet. Dat zijn automaten waar ondernemers contant geld, verpakt in speciale zakken, kunnen storten.

Veel maatregelen van de banken gelden als tijdelijke oplossing. Wanneer ze opgeheven kunnen worden, is evenwel nog niet duidelijk. De Nederlandsche Bank stelde eerder dit jaar dat achter de schermen wordt gewerkt aan een alternatieve oplossing om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken, zodat er voor criminelen niets meer valt te halen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van