Bedrijven

'Duitsers nemen belang in Lufthansa om maatschappij te redden'

25 mei 2020 15:29 Aangepast: 25 mei 2020 18:07
Kan de vlag uit bij Lufthansa? Beeld © EPA

De Duitse regering en de top van luchtvaartmaatschappij Lufthansa lijken het op hoofdlijnen eens te zijn over een steunpakket van miljarden euro's. Met die miljarden moet de Duitse luchtvaartgigant door de coronacrisis worden geloodst.

Dat wordt gemeld door persbureau DPA. Ingewijden vertellen het persbureau dat er na weken van onderhandeling een akkoord is bereikt.

Een stuurgroep van de Duitse overheid met daarin verschillende ministers moet nog officieel akkoord gaan, en ook binnen Lufthansa moet het steunpakket nog officieel worden goedgekeurd. De Europese Commissie moet een speciale toestemming verlenen, omdat het om staatssteun gaat. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lufthansa dichtbij steunpakket van 9 miljard euro van Duitse staat

Belang van 20 procent in maatschappij

Volgens de eerste berichten neemt de Duitse overheid een belang van 20 procent in Lufthansa. Daarmee heeft de Duitse overheid niet het vermogen om beslissingen voor Lufthansa te blokkeren. Eerder werd al gemeld dat de Duitse staat klaar zou staan met 9 miljard euro aan steun. Een deel daarvan zou in de vorm van leningen zijn en een deel in de vorm van een investering in ruil voor aandelen.

Bij de Lufthansa Group werken ongeveer 138.000 mensen. Ter vergelijking: bij KLM gaat het om ongeveer 30.000 mensen. Tienduizenden werknemers bij Lufthansa moeten vrezen voor hun baan, nu door de coronacrisis het grootste deel van de vloot al maanden aan de grond staat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kan luchtvaart zonder steun overleven? Kleine maatschappijen moeten zich zorgen maken

Besluit volgt snel

De Duitsers hebben eerder een crisismaatregel genomen die de staat in staat stelt om, wanneer dat nodig is, een belang te nemen in belangrijke bedrijven die anders over de kop kunnen gaan. Dat lijkt nu te gebeuren.

Volgens bondskanselier Angela Merkel zal er snel een besluit volgen. Er worden intensieve gesprekken gevoerd tussen Lufthansa, de Duitse regering en de Europese Commissie. In het reddingsplan moet aan EU-voorwaarden worden voldaan. Zo moet de Duitse regering een plan maken om weer te stoppen met de staatssteun.

RTL Z is verhuisd

RTL Z is verhuisd. Wil je niets missen van onze laatste artikelen, video's, koersen en uitzendingen? Check RTLNieuws.nl/economie of download de RTL Nieuws-app (Android / iOS). Zie je daar!

Je kunt ons verder blijven volgen via Facebook, TwitterInstagram, LinkedIn en YouTube.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore