Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Bonus topman op het spel bij aandeelhoudersvergadering Air France-KLM

26 mei 2020 06:20 Aangepast: 26 mei 2020 16:51
Air France-KLM-topman Ben Smith (rechts), hier gebroederlijk met Pieter Elbers van KLM. Beeld © ANP

Vandaag staat de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM op het programma. En het zou weleens een duur dagje kunnen worden voor topman Ben Smith.

Om 14:30 uur begint op de Parijse luchthaven De Gaulle de aandeelhoudersvergadering van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM.

Een agendapunt waar de aandacht naar uit gaat is punt 13, de bonus van de Canadese topman Ben Smith. Bovenop zijn vaste salaris van negen ton is het voorstel om aan hem over 2019 een bonus van nog eens 768.456 euro te geven.

De bonus heeft Smith dus eigenlijk al vorig jaar verdiend, voor de crisis, maar het bedrijf kan inmiddels iedere cent die het in kas kan houden maar al te goed gebruiken.

Smith teleurgesteld, óf Hoekstra

Grote vraag is wat de Nederlandse staat doet, die net als Frankrijk 14 procent van de aandelen heeft. Als minister van Financiën Wopke Hoekstra tegen het voorstel stemt, zorgt dat mogelijk opnieuw voor een verslechtering in de verhoudingen tussen de Nederlanders en de Fransen in het bedrijf.

Als de Nederlandse staat tegenstemt en daarvoor genoeg medestanders heeft, loopt Smith bijna 8 ton mis.

Aan de andere kant, als Hoekstra vóór de bonus voor Smith stemt, dan heeft hij wat uit te leggen in de Tweede Kamer. Eerder verzette hij zich hevig, met succes, tegen het voorstel van Air France-KLM om de bonus van Smith voor dit jaar te koppelen aan het binnenhalen van staatssteun.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Rekenkamer haalt uit naar kabinet: aankoop aandelen Air France-KLM onrechtmatig

Staatssteun

Air France-KLM houdt namelijk zijn hand op bij zowel de Franse als de Nederlandse staat. Het gaat immers slecht in de luchtvaart en ook met Air France-KLM.

Door de maatregelen om het coronavirus in te dammen staat zo'n 95 procent van de toestellen aan de grond staat en de passagiersaantallen zijn ingestort.

10 miljard euro

De financiële situatie van Air France-KLM is dan ook slecht. Zo bedroeg het verlies in het eerste kwartaal maar liefst 1,8 miljard euro. Voor het tweede kwartaal verwacht de luchtvaartmaatschappij een nóg hoger verlies. Eind maart was het eigen vermogen bijna geheel verdwenen.

In april werd bekend dat de Nederlandse en de Franse staat het eens waren over een steunpakket van in totaal zo'n 10 miljard euro. KLM moet rekenen op zo'n 2 tot 4 miljard euro aan hulp.

Minder salaris

Ook Pieter Elbers, ceo van KLM, zag vanwege de beroerde situatie af van een bonus, maar die zou hij toch al niet krijgen. Zowel Smith als Elbers leveren ook een deel van het salaris over 2020 in: Elbers 20 procent en Smith 25 procent.

De Canadees verdient echter meer, zodat hij toch nog meer (56.000 euro per maand, na korting) overhoudt dan Elbers (35.000 euro per maand, na korting).

Smith kreeg overigens eerder al 220.506 prestatie-aandelen. Die zijn nu nog ruim acht ton waard. Bij toekenning, in augustus 2018, was dat nog 2 miljoen euro. De koers van Air France-KLM is sindsdien flink gezakt.

Wrevel

Er is al langere tijd wrevel over de samenwerking tussen KLM en Air France. KLM draait de laatste jaren namelijk steeds beter dan het veel grotere Air France. Zo leed KLM afgelopen jaar een operationeel verlies van 275 miljoen euro en Air France van 536 miljoen euro.

Verder waren de Fransen KLM-baas Pieter Elbers liever kwijt dan rijk, en pas na heel veel heibel mocht de Nederlander toch aanblijven.

RTL Z is verhuisd

RTL Z is verhuisd. Wil je niets missen van onze laatste artikelen, video's, koersen en uitzendingen? Check RTLNieuws.nl/economie of download de RTL Nieuws-app (Android / iOS). Zie je daar!

Je kunt ons verder blijven volgen via Facebook, TwitterInstagram, LinkedIn en YouTube.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore