Bedrijven

FNV: ontslagvergoeding doorschuiven is 'wereld op zijn kop'

23 mei 2020 14:26 Aangepast: 23 mei 2020 14:51
Beeld © Getty

Vakbond FNV heeft met verbazing kennis genomen van het plan van mkb-belangenclubs om ontslagvergoedingen door de overheid te laten vergoeden. "Absoluut onbespreekbaar en de wereld op zijn kop", aldus FNV-bestuurder Kitty Jong.

Ondernemers- en werkgeversorganisaties traden vanmorgen naar buiten met hun plan om ook de ontslagkosten van noodlijdende mkb-bedrijven te laten vergoeden door de overheid in de coronacrisis. Dit nadat eerder al de NOW-regeling voor noodlijdende bedrijven werd aangevuld met 13 miljard euro.

Jong vindt de nieuwe oproep onbegrijpelijk. Volgens haar is de financiële steun via de NOW-regeling bedoeld om mensen in dienst te houden, juist niet om ze te ontslaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belangenclubs: kabinet moet mkb helpen bij dure ontslagvergoeding

'Hondsbrutaal'

"Het is hondsbrutaal om dan ook nog eens te vragen of de overheid dan de ontslagvergoeding voor haar rekening kan nemen", zegt Jong. "Ik snap dat bedrijven niet failliet willen gaan, maar ze maken hun omzet juist via hun personeel. Je kunt geen vaste krachten wegsturen en ze later als goedkopere zzp'ers weer inhuren."

Volgens de mkb-belangenclubs hebben met name horecabedrijven, reisbureaus, sportscholen en retailers geen geld voor het betalen van de wettelijke transitievergoeding, zoals de ontslagvergoeding tegenwoordig heet. Terwijl zij moeten afslanken om naar eigen zeggen niet failliet te gaan.

Jong: "Het lijkt voor de werkgevers wel rupsje-nooit-genoeg. Dit gaat nooit gebeuren. Zo betalen de werknemers via hun eigen belastingen ook nog eens hun eigen ontslagvergoeding." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van