Bedrijven

Belangenclubs: kabinet moet mkb helpen bij dure ontslagvergoeding

23 mei 2020 10:27 Aangepast: 23 mei 2020 14:53
Aanpassingen doorgevoerd in een sportschool in Schoonhoven. Beeld © ANP

Ondernemers- en werkgeversorganisaties willen dat de overheid ook de ontslagkosten van noodlijdende mkb-bedrijven vergoedt in de coronacrisis.

Met name horecabedrijven, reisbureaus, sportscholen en retailers geven aan dat zij geen geld hebben voor het betalen van de wettelijke transitievergoeding, de ontslagpremie die werkgevers verplicht moeten betalen aan werknemers bij ontslag. Zij zeggen hierdoor een faillissement te riskeren. 

Grootste kostenpost

Een kwestie van overleven, stelt Hans Biesheuvel van mkb-belangenvereniging ONL. "Er zijn heel veel bedrijven die het moeilijk hebben en dat gaat nog maanden duren. Zij moeten hun businessmodel aanpassen aan de realiteit. De grootste kostenpost is personeelskosten en daar moet je in kunnen snijden", zegt Biesheuvel tegen RTL Z.

Samen met ondernemersorganisatie MKB-Nederland en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) pleit ONL daarom bij het kabinet voor financiële compensatie bij transitievergoedingen.

Hoe hoog is een transitievergoeding?

Sinds 1 januari heeft iedere werknemer vanaf dag 1 recht op een ontslagvergoeding. Hoeveel geld een werknemer meekrijgt bij ontslag hangt af van twee zaken: 

  • de hoogte van je salaris
  • de duur van je dienstverband

Het gaat vervolgens om een derde van je maandsalaris per dienstjaar. Dus als iemand 9 jaar in dienst is bij een bruto maandsalaris van 3.000 euro krijgt diegene 9 jaar x (een derde van 3.000 euro) mee, oftewel 9.000 euro. Zelf uitrekenen waar jij recht op zou hebben? Vul dan deze rekentool in.

Minder personeel nodig

Door de coronamaatregelen mogen veel bedrijven weliswaar weer openen, maar gelden er voorlopig nog restricties. Zo mogen in een restaurant, café of theater per 1 juni maximaal dertig gasten tegelijk aanwezig zijn, waardoor structureel minder personeel nodig is.

"Zonder omzet en doorlopende kosten ben je als ondernemer al op je vermogen ingeteerd", zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts. "Een transitievergoeding is dan alsnog de stap naar faillissement. Zie compensatie hiervoor daarom als alternatieve steun, zodat de onderneming zich aan de nieuwe realiteit kan aanpassen. En dat geldt dan ook voor de medewerker die dan een goede ww-uitkering moet krijgen."

Andere bedrijven zoals sportscholen en bowlingbanen kunnen pas in september weer open, terwijl evenementenbureau's zelfs op een vaccin moeten wachten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Organisatoren evenementen in 'diepe, diepe ellende' door besluit kabinet

Ontslagboete geschrapt

Het kabinet maakte woensdag bekend dat ondernemers die door de coronacrisis in de problemen komen, nog drie maanden langer kunnen aankloppen voor financiële steun via de NOW-regeling.

In tegenstelling tot de eerdere versie van die regeling krijgen bedrijven bovendien niet langer een boete als zij ondanks ontvangen steun toch mensen ontslaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet blijft bedrijven steunen: 13 miljard extra, ontslagboete geschrapt

Maar dat is voor veel kleinere ondernemers niet genoeg volgens ONL. Biesheuvel: "Ik pleit niet voor het schrappen van de transitievergoeding. Die wil ik niemand ontzeggen. Maar ik zeg: financier het vóór, dan kan een onderneming weer gezond worden en vinden we hopelijk een modus om dit bedrag weer terug te betalen. Het gaat echt om die kleinere bedrijven die mensen vast in dienst hebben. Hun alternatief is failliet gaan en dan is iedereen zijn baan kwijt."

Stopregeling

MKB-Nederland ziet de compensatie voor ontslagvergoedingen als onderdeel van een stopregeling, waarvoor het momenteel lobbyt. "Ondernemers die echt geen vooruitzichten hebben, zouden zonder de schuldenberg verder op te laten lopen op een goede manier moeten kunnen stoppen, zonder dat ze alles - ook privé - kwijtraken", zegt woordvoerder Mieke Ripken. "Dat kan nu niet zo maar omdat je dan onder meer transitievergoeding moet betalen en mogelijk aan langlopend huurcontracten vastzit."

De mkb-vereniging heeft deze stopregeling aangekaart bij het ministerie van Economische Zaken geagendeerd en praat hier de komende tijd verder over.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van