Ga naar de inhoud
Bedrijven

Kluswoede zorgt voor lege schappen: vaak geen kwast meer te krijgen

Lege schappen op de verfafdeling van een Gamma-filiaal in Maarssen. Beeld © RTL Z

Hoewel bouwmarkten doen wat ze kunnen om de voorraden aan te vullen, zorgt onze massale kluswoede bij veel winkels voor tekorten. Met name op de verfafdeling loopt het storm. Geregeld is daar geen kwast of verfroller meer te krijgen. "We moeten nu creatief zijn bij onze inkoop."

We klussen wat af deze crisis. Sinds 12 maart is thuisblijven het devies om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Sindsdien worden bouwmarkten en doe-het-zelfzaken bij uitstek goed bezocht.

Al in maart was een enorme piek zichtbaar. Bouwmarkten zetten in de derde week van maart samen ruim 50 procent meer om vergeleken met een jaar eerder. Over de hele maand maart werd zo'n kwart meer omgezet - de grootste stijging sinds 2005 - waarmee ook de kwartaalomzet van de doe-het-zelfbranche steeg met 13,6 procent, meldde het CBS.

Tekorten lopen op

Nog altijd zien bouwmarkten een toename in het aantal verkopen en bezoeken. De vraag naar bepaalde producten is zo groot dat veel filialen inmiddels kampen met tekorten, blijkt uit een rondgang van RTL Z in de traditioneel drukke week van Hemelvaartsdag.

Het gaat met name om producten die het sowieso al goed doen in deze periode: tuinartikelen, hout- en bouwmaterialen en verfproducten zoals kwasten, rollers, verfbakjes en schuurpapier.

"De omloopsnelheden van deze producten zijn groot", zegt woordvoerder Desiree Schelle van Intergamma, het moederbedrijf van de 350 Nederlandse doe-het-zelfwinkels van Gamma en Karwei. "Verven blijft de meest toegankelijke klus en mensen kijken in deze tijden toch net wat meer naar hun huis. Maar dat de vraag zo zou toenemen, heeft niemand kunnen voorzien."

Lockdown
Lees ook:
Lockdown halveert inkomsten reisbranche, bouwmarkten en tuincentra profiteren

Van scheepvaart naar luchtvaart

Waar veel bouwmarktfirma's deze artikelen doorgaan verschepen vanuit met name Azië, kiezen ze nu voor luchtvracht. Dat komt deels door de enorme vraag en deels doordat fabrieken in onder meer China en Zuid-Europa wekenlang stilgelegen hebben.

Door producten in te vliegen, zegt Intergamma zes weken tijd te winnen. Schelle: "Veel gaat normaal gesproken over zee, met lange levertijden. We moeten nu creatief zijn bij onze inkoop." 

Doe-het-zelfketen Praxis, waar vooral de voorraden verfgerelateerde producten slinken, kiest voor dezelfde methode. "We kijken continu naar alternatieven in de markt. We hebben extra voorraad ingevlogen uit China en inmiddels zijn de verfaccessoiresfabrieken in Zuid-Europa weer op gang", laat het bedrijf weten.

Praxis, dat net als andere marktspelers last had van transportproblemen door de sluiting van grenzen, wil op deze manier de voorraden in zijn 193 winkels zo snel mogelijk weer op peil krijgen.

Topdrukte
Lees ook:
Topdrukte bij bouwmarkten: deuren dicht, beveiligers en maatregelen

Eigen ingang voor bouwvakkers

Ook bouwmarkt Hornbach laat weten zijn strategie te hebben aangepast, zij het op een andere manier. "Wij hebben normaal gesproken acht weken voorraad in huis. Maar dat is in een vroeg stadium opgeschroefd naar twaalf weken om leverproblemen te voorkomen", zegt Hornbach-woordvoeder Maarten Post.

Daarnaast verruimde Hornbach de toegang voor professionele klussers. Bouwvakkers kregen deze maand een aparte ingang en mogen ook in de avonduren exclusief naar binnen in de vijftien filialen. Post: "Zij verloren door de drukte veel tijd en konden zo niet door naar hun volgende project."

Bij Action, dat ook verfbenodigdheden verkoopt, zien ze ook de klusdrukte toenemen in de coronaperiode. "Mensen benutten graag hun tijd om klussen in huis te doen. Dit zien we aan de verkopen van onder meer verf, kwasten en doe-het-zelfartikelen", aldus zegsman Christiaan Deurloo.

Aanvullen en inkopen

Action wil net als de andere winkelketens geen omzetcijfers prijsgeven, maar laat wel weten dat de omzet toeneemt en dat dit 'duidelijk toe te wijzen aan het feit dat veel mensen thuis aan het klussen zijn'. Deurloo laat verder los dat Action de uitverkochte populaire producten deze dagen zo veel mogelijk blijft aanvullen en inkopen. 

Zo verwachten alle doe-het-zelfzaken op korte termijn lege schappen te voorkomen. Of de kluswoede ook op langere termijn aanhoudt, is echter nog de vraag, gezien de voorspelde recessie, waarmee ontslagen en een dalende koopkracht gepaard zullen gaan.

Zo liet Intergamma-topman Harm-Jan Stoter begin deze week bij BNR al weten dat zijn bedrijf de geplande miljoeneninvesteringen in de eigen winkels en internetplatforms voorlopig stopzet om voldoende cash in huis te hebben om de komende onzekere tijden door te komen.