Bedrijven

Easyjet-oprichter delft onderspit: bestuur blijft aan en aankoop vliegtuigen gaat door

22 mei 2020 14:47 Aangepast: 22 mei 2020 14:55

Luchtvaartmaatschappij Easyjet slaat twee vliegen in één klap: het bestuur hoeft niet weg en de aankoop van nieuwe vliegtuigen bij Airbus kan doorgaan. Oprichter en grootaandeelhouder Stelios Haji-Ioannou krijgt zijn zin niet in een langlopende ruzie.

De drie grootste aandeelhouders na oprichter Haji-Ioannou - Invesco, Ninety One U.K. en Phoenix Asset Management - verklaarden publiekelijk steun aan het bestuur. Dat kan nu aanblijven, meldt persbureau Bloomberg op basis van een voorlopige telling van stemmen.

Haji-Ioannou, die 34 procent van de aandelen van de prijsvechter in handen heeft, wilde dat topman Johan Lundgren, financieel directeur Andrew Findlay en voorzitter John Barton zouden opstappen. 

15 jaar ruzie

Haji-Ioannou voert al ruim 15 jaar strijd tegen plannen van achtereenvolgende bestuurders. Zij zouden stuk voor stuk te veel investeren. Hij verweet het huidige bestuur dat de plannen voor de aanschaf van 107 nieuwe toestellen van Airbus à 5 miljard euro te duur waren.

De Easyjet-oprichter wilde dat die bestelling geannuleerd werd, omdat het de reserves van de luchtvaartmaatschappij zou aantasten. Bovendien zou Easyjet zijn vloot moeten inkrimpen van 318 naar 250 vliegtuigen.

Tips en beloningen

Half mei stuurde hij een open brief, waarin hij vroeg om tips om de koopovereenkomst te ontbinden. Betrokkenen bij de koopovereenkomst met een kleine tip beloont hij met 10.000 pond, 'klokkenluiders' met informatie die ertoe leidt dat de koopovereenkomst helemaal wordt ontbonden beloont hij met 5 miljoen pond.

Als het niet zou lukken de Airbus-order te annuleren, wilde Haji-Ioannou de vier bestuurders wegstemmen tijdens een speciale aandeelhoudersvergadering. Dat is dus niet gelukt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

EasyJet-oprichter looft 5 miljoen uit om onder vliegtuigdeal uit te komen

'Wegstemmen bestuur schadelijk in kritieke tijd'

Volgens topman Barton zouden de wensen van oprichter Haji-Ioannou indruisen tegen een langlopend contract met Airbus. Het wegstemmen van de vier topmannen zou verder 'extreem schadelijk en destabiliserend' zijn in deze 'kritieke tijd'.

Financieel directeur Lundgren heeft wel de levering van 24 toestellen uitgesteld. Dat scheelt het bedrijf op de korte termijn 1 miljard pond aan investeringen. De order annuleren was volgens de topman onverstandig, omdat Easyjet als het vliegverkeer weer aantrekt zijn vloot moet kunnen vernieuwen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van